41-годишен мъж от разградското село Ясеновец стана първият случай на коронавирус в съседната област и тринайсетият, установен в Русе. Той е пациент на УМБАЛ „Медика“. От болницата посочиха единствено, че информация послучая може да даде директорът на РЗИ д-р Маргарита Николова.
По неофициална информация заразеният е диабетик, стдара и от хипертония и постъпил в здравното заведение в неделя заради проблеми с тези заболявания. Заради силна кашлица обаче е преместен в ново отделение за лечение на болни с коронавирус и е изследван за ковид-19.
От РЗИ-Разград са извършили предварително епидемиологично проучване и са поставили под карантина съпругата му, двете му деца и брат му. Пред здравните власти роднините са заявили, че мъжът не е излизал от дома си и не е имал други контакти. Затова засега под карантина остават само контактните лица от първи ред. Вече са им взети и проби, а от РЗИ-Разград ще продължат проучването относно контактите на мъжа.
Хората от Ясеновец, където има преобладаваща ромска общност, вече обмислят как да помогнат на семейството му, тъй като съпругата е безработна.