Двама мъже на 63 и 79 години съответно от област Разград и Търговище, болни от коронавирус, са на лечение в Университетска болница „Медика Русе“.

63-годишният мъж е от село Ясеновец, като от около седмица се оплаква от отпадналост, кашлица, тежест в областта на гърдите и умора. Прегледан е от личния си лекар, лекуван е амбулаторно, но без подобрение. Вчера отново отива на преглед, направена му е рентгенография, от която се установява, че е с разширени и възпалени бронхи. Приет е в УМБАЛ „Медика Русе“, като до тук пациентът е стигнал сам с такси, но за съжаление той не може да посочи наименованието на таксиметровата фирма или шофьора.

Що се касае до 79-годишният мъж, то той е от село Дралфа, област Търговище. При него симптоматиката се изразява в болки в гърлото, липса на апетит, отпадналост, болки в корема, гадене и диария с кървави примеси още средата на миналата седмица. Поради липса на подобрение в състоянието му, неговият син решава с личен автомобил да го транспортира до УМБАЛ „Медика Русе“.

И при двамата мъже няма данни за придружаващи заболявания, като те са стабилизирани и към момента са в средно тежко общо състояние. И двамата не съобщават за контакт с други лица, както и да са пътували извън страната. Предстои изясняване на кръга от контактни лица и наличието на епидемична връзка.

От началото на пандемията лекуваните от коронавирус в Русенско станаха 29, като 17 от тях са от област Русе, единайсет от област Разград и един от Търговищко. Към момента в УМБАЛ „Медика Русе“ се лекуват общо седем пациенти от Разградска област и един от област Търговище, като на 21-ви май отново от там беше изписан пациент също от село Ясеновец, а понастоящем на лечение в УМБАЛ „Канев“ са трима.

Добрата новина е, че към момента няма хоспитализирани или на домашно лечение пациенти с коронавирус от Русенска област. Понастоящем поставените под карантина в областта лица 352, а за други 5440 тя вече е изтекла. Така общият брой на лицата, които са били или продължават да бъдат под карантина е 5792.