Областният управител Галин Григоров разпореди на дежурните към Областния съвет по сигурност и управление при кризи да му предоставят два пъти дневно информация за нивото на водоемите и реките в региона. Нужно е постоянно и стриктно наблюдение предвид очакваните валежи през следващите няколко дни, убеден е Григоров, който припомня, че в моментът е и сезонът на т.нар. пролетно пълноводие, известно и като „черешови води“.
До момента областният управител получаваше такава информация ежедневно. Целта е на база предоставените данни и изготвените прогнози да се предприемат максимално адекватни и навременни мерки, за да се предотврати преливане на реки или язовири и наводнение на обработваеми площи или населени места в Русенско. 
Последната извършена проверка е показала, че язовирите в областта са в добро техническо състояние и не застрашават селища, ниви и градини. Общият брой на язовирите е 14, 11 от тях са общинска собственост, два (край селата Баниска и Лом Черковна) се притежават от „Напоителни системи“, а този до Каран Върбовка е предоставен за частно ползване.