По време на домашната изолация заради пандемията от коронавирус четете книги, слушайте музика, гледайте филми и въобще правете неща, които са ви приятни, проявявайте критично отношение към огромния информационен поток за заразата и нейното разпространение, за да не станете жертва на лъжи и манипулации и се стремете да забелязвате позитивните неща около вас. Това са препоръките на управителя на Комплексния онкологичен център в Русе д-р Камен Кожухаров във връзка с рисковете, които носи продължителната липса на нормалния социален живот.
Един от тях е нагнетяването на стрес, който според Американската психологическа асоциация е три вида - остър, епизодичен остър и хроничен.
Най-опасен е хроничният, който може да доведе до тежки психически и физически заболявания, ако дълго остане нелекуван. Този вид стрес води до спад на имунната система и понижаване на противотуморната защита на организма, което може да доведе до отключване на туморните клетки, каза д-р Кожухаров.
Националният оперативен щаб не е ограничил прегледите в лечебните заведения, които се занимават с онкологични заболявания, и онкоболните в никакъв случай не бива да прекъсват режима на лечението и диспансерното си наблюдение, защото това може да има сериозни последици. Създали сме специална организация, която да не допуска заразяването на пациенти, които идват на преглед или на лечение, посочи шефът на Онкоцентъра.