Психолог от областния диспансер в София е бил допуснат да се срещне с Николай Банев в затвора въпреки ограниченията за свиждания при пандемията от COVID-19. Това е станало с разрешение на съда и по искане на адвокат Аделина Натина.

Бизнесменът е подсъдим заедно със съпругата си Евгения и майка си Мария по дело за данъчни престъпления и пране на пари. В момента той е в 11-а група на софийския затвор, в която са задържаните с обвинения, но без присъди. Жена му и майка му са на свобода, едната - срещу подписка, а другата - срещу гаранция.

Лекарят е прегледал Банев, експертното му заключение ще бъде предоставено на съда. Наскоро бизнесменът подал молба да бъде пуснат под домашен арест или друга по-лека мярка за неотклонение, но съдия Красимир Комсалов и колегите му от състава, който гледа делото срещу Банев, отказали да я уважат.

Един от аргументите е, че не са настъпили нови обстоятелства, които да налагат освобождаване. Според съда влошаване на здравословното състояние на Банев няма. Той е във възрастова група, която се смята за рискова при заразяване от коронавирус. На този етап обаче е преценено, че няма основания за тревога.

Това е поредната молба на Банев за пускане от затвора. Той бе в спецсъда и през март, няколко дни след въвеждане на извънредното положение заради COVID-19 у нас. Тогава защитата му поиска той да бъде пуснат под домашен арест, но това не стана.

След последното произнасяне на магистратите Николай Банев има право да обжалва. Апелативният специализиран съд ще се произнесе в закрито заседание.