Къща с оценка за над 80 000 лева е част от имуществото, с което ветовски телефонен измамник предстои да се раздели. Това реши състав на Русенския окръжен съд по заведено от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) дело, с което се иска конфискация на имоти, коли и пари на осъден мошеник. Според изчисления на вещо лице несъответствията в имотното му състояние възлизат на над 176 500 лева.
Аналогичен е случаят със семейство измамници, от което предстои да се конфискуват две къщи, микробус, пари от продажба на 5 коли и различни парични преводи за близо 80 000 лева. Решенията обаче не са окончателни и вероятно ще бъдат обжалвани.
Последната присъда на ветовчанина А.П. е от 2018 година, когато с двама съучастници разиграли по телефона сценката, че полицията има нужда от съдействие за залавяне на телефонни измамници, и успели да извмъкнат от произволно избраната жертва 2400 лева. Но късметът в този случай не бил с престъпниците и те били заловени и наказани. След присъдата се задействала и комисията за отнемане на незаконно имущество, която открила огромни разминавания около официалните доходи и реалното имане на сочения за един от най-опитните телефонни измамници А.П.
Съдът се съгласи с резултатите от експертизите и реши, че на конфискация подлежат дворно място с обща площ от 740 кв.м с построена в него 170 кв.м двуетажна къща, 5 леки автомобила - „Мерцедес“, БМВ, „Форд“, „Рено“ и „Шкода“ за общо 14 200 лева, 3800 лева - колкото е получил при продажбата на друга кола - „Опел“, както и 3300 лева вноски, правени по банкова сметка и по отпуснати кредити.
Другият попаднал в полезрението на КПКОНПИ измамник е осъденият от Софийския районен съд през 2017 година Л.Л. Случаят при него е подобен. С лъжи и преструвки по телефона успял да измъкне от софийска пенсионерка 1470 лева, но нямал време да им се порадва. За стореното бил осъден на 2 години затвор и веднага започнала проверка за имотното състояние на него и приятелката му Р.Т., която е и майка на двете му деца. Несъответствието в техните доходи и имущество възлизали на 176 000 лева, като част от приходите им идвали от социални помощи и обезщетения от НОИ. Затова съдът реши, че съвсем справедливо се търси конфискация на имуществото им, безспорно придобито по престъпен начин. Оказа се обаче, че от самия измамник може да се вземат едва 100 лева. За сметка на това от спътницата му в живота бяха конфискувани два имота - място с площ от 480 кв.м с къща от 135 кв.м. и друго място с обща площ от 370 кв.м и построена жилищна сграда от 77 кв.м, микробус „Рено“ с цена от 2600 лева, както и 31 500 лева - колкото е получила от продажба на 5 автомобила - „Мерцедес“, „Мазда“, „Рено Сценик“, „Сеат“ и „Рено Еспейс“, а също и пари от вноски по кредити и системи за разплащане.