След като Ухан беше изолиран от света, известната китайска писателка Фанг Фанг започна да пише онлайн дневник за трагедията с коронавируса, която се разиграва в родния ѝ град.

Написаното привлече десетки милиони читатели, но сега, когато предстои да бъде публикувано в чужбина на няколко езика, тя е изправена пред националистически реакции в родината си, пише АФП.

Според критиците, 64-годишната писателка, който през 2010 г. е удостоена с най-престижната литературна награда в Китай, предоставя допълнителни козове в ръцете на онези държави, които атакуват Пекин по отношение справянето с пандемията.

Фанг започна да документира живота в 11-милионния Ухан, след като беше поставен под безпрецедентна блокада на 23 януари заради появата и разпространението на COVID-19.

Докато властите отчаяно се борят да предотвратят болестта да се разпространи в цялата страна, тя пише за страховете, гнева и надеждата на жителите на индустриалния център по време на изолацията.

В записките си писателката разказва за празното езеро в града и за „пустата и спокойна водна шир“.

Тя описва жителите, които си помагат взаимно, и простото удоволствие от слънцето, осветяващо стаята й.

В същото време Фанг засяга и политически чувствителни теми като пренаселените болници, които отказват да приемат пациенти, недостига на предпазни маски и смъртта на близките.

„Един приятел лекар ми каза: всъщност ние, лекарите, от известно време знаем, че болестта се предава от човек на човек. Съобщихме за това на началниците си, но въпреки това никой не предупреди хората“, пише в записките.

Смъртни заплахи

Читателите се хвърлиха да четат онлайн дневника, за да получат нецензурирана информация от Ухан в управляваната от комунистите страна, в която липсват независими медии, пише агенцията.

Някои от потребителите в социалните медии, обаче, се обърнаха срещу автора, особено след като между Китай и САЩ напрежението се изостри отново и Вашингтон обвини Пекин в липса на прозрачност в началото на разпространението на болестта, което е коствало загубата на ценно време в световен мащаб.

„Браво, Фанг Фанг! Давате оръжие в ръцете на западните държави срещу Китай“, гласи една от публикациите в платформата Weibo.

Критиците на Фанг Фанг я обвиняват, че е показала „коварната си природа“ и че печели пари на гърба на близо 4 000 жертви на вируса.

Писателката написа, че е жертва на „кибертормоз“ от страна на националистите в страната си.

В интервю за китайския седмичник „Caixin“ авторката заяви, че е получила заплахи за убийство и че домашният ѝ адрес е публикуван в мрежата.

Американското издателство „HarperCollins“ ще пусне през юни на пазара книгата с краткото заглавие „Дневникът на Ухан“.

На своя уебсайт е публикуван коментар, в който се казва, че „страшната реалност на тази опустошителна ситуация кара Фанг Фанг смело да се изказва срещу социалната несправедливост, корупцията, злоупотребите и системните политически проблеми, които възпрепятстват реакцията по време на епидемията“.

Според издателя, книгата съчетава „зловещото и дистопичното“ и предоставя „уникален поглед върху живота в затвора в една авторитарна нация“.