Издателската къща Librex обяви, че предстои юбилейно издание на дневника на кралица Мария* от Румъния – „Историята на моя живот“, съобщава специално за БТА румънската агенция Аджерпрес.
„Издателска къща Librex предлага на румънската общественост в годината, когато се отбелязва 100-годишнаната от коронацията, юбилейно издание на дневника на кралица Мария – „Историята на моя живот“. Изданието е в четири тома, като се спазва точно оригиналната последователност на дневника, а именно: детство; младост и сватба; начало на брака и 1906-1914 г. За пръв път дневникът на кралица Мария  излиза от печат през 1934 едновременно в Лондон и в Ню Йорк“, пише Librex в съобщение до Аджерпрес.
Книгата представя живота й от раждането до момента, когато тя става кралица.
Четирите части на книгата с общо 30 глави разкриват най-щастливите моменти от детството на кралицата, епизод от живота й в Малта, където нейният баща е бил пратен, впечатления от Кармен Силва, брака, сватбата и образа на столичния град и на чуждестранното общество, които тя открива. Мария обрисува без притеснение, но с такта на образцовата английска дипломация, отношенията си с крал Карол I. Естествено, нормално е кралицата да говори за своя съпруг, крал Фердинанд, опитва се да опише своята личност чрез примери, а също пише за децата си, изтъквайки бъдещия крал Карол II“, пише цитираният източник.
В първия том кралица Мария описва периода на своето детство, вторият том е посветен на периода, който започва с преместването в Кобург и стига до сватбата й с Фердинанд.
Дневникът продължава с третия том, когато Мария започва нов живот в Букурещ заедно с принц Фердинанд. В тази част тя обрисува букурещкото общество, своите приятели, раждането на децата си, но също докосва чувствителни теми като например дните, когато за малко не губи крал Фердинад заради коремен тиф.
В последния том кралицата посвещава една глава на децата си, а читателите научават също за политическото напрежение, което се задълбочава все повече, за влизането на Румъния във войната, както и за други семейни теми.
Предговорът на „Историята на живота ми“ е на историка Кристиан Моснеану, който анализира представените в книгата факти, но също и начина, по който Мраия избира да ги представи.
Книгата „Историята на живота ми“ може да се намери на сайта на издателството https://www.librex.ro/ , в онлайн магазините и книжарниците в цялата страна.
Една от най-обаятелните кралски особи на Европа, кралица Мария от Румъния е родена през 1875 г. в Истуел Парк, Великобритания. Внучка на кралица Виктория и на руския цар Александър II, Мария Александра Виктория Сакскобургготска или „Миси“, Мария е принцеса на Великобритания и Ирландия, принцеса на короната и кралица на Румъния.
През 1893 г. на 17-годишна възраст тя напуска бляскавите дворци на Западна Европа, за да се омъжи за престолонаследника на Румъния Фердинанд I, като по този начин става принцеса, а след това и кралица на Румъния.
*(бел.БТА) Кралица Мария от Румъния е известна в България с приноса си за построяването на Двореца в Балчик
(Новина, избрана от АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)