„От началото на настоящата година светът преживява тежкото изпитание на пандемията от непознат досега за човека и за медицинската наука смъртоносен вирус. Най-тежките дни на това изпитание преживяваме и днес - в деня на Христовото Възкресение, встъпвайки в светлите дни на Светлата седмица. В тези дни на извънредни мерки срещу пандемията на изпитание беше поставена на първо място нашата любов към ближния: готовността и способността ни да жертваме онова, с което сме свикнали и обичаме, да ограничим движението и общуването си, за да спомогнем на медицинските специалисти в борбата им за победа над заразата и предотвратяване на ненужната, преждевременна смърт на мнозина човеци. Доколкото сме сторили и продължаваме да вършим всичко това, дотолкова днес ние сме Христови, но сме длъжни да бъдем отговорни, защото днес всичко зависи от нашата воля и мъдрост.“ С това послание се обърна митрополит Наум към миряните, дошли да празнуват Възкресение Христово пред катедралния храм „Света троица“. Някои от тях бяха без маски и се бяха скупчили на групички, но това не помрачи празника.
За разлика от други години, когато паркингът през църквата почерняваше от хора, сега се бяха събрали стотина души, които искаха да запалят свещички от носения от владиката Благодатен огън.
Ден преди Великден общината осигури превантивна дезинфекция на храмовете в Русе и пространствата около тях. Русенци пък показаха отговорност и дисциплина, останаха по домовете си и това беше един невиждан в историята на православната ни църква Великден - без вярващи, но с вяра, че всичко, което се прави, е в името на живота.