За последните 24 часа новите случаи на заразени с коронавирус българи са 42, съобщи началникът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг в МС, предаде БГНЕС.

646 са активните случаи в страната, като в болница само за последното денонощие са настанени 21 души.

Във Видин има ръст със 7 нови души, в Смолян – с трима, Стара Загора – 2, Кюстендил, Бургас, Варна, Благоевград, Сливен, Хасково, Ямбол, Пазарджик и Русе – с по един.

Новозаразените са 24 жени и 18 мъже, 2 деца на 14 години от с. Паничерево, които са в УМБАЛ-Стара Загора. Децата до 18 години са общо 29, под 10 годишна възраст – 14.

Само за последното денонощие са открити 12 нови случая на заразени медицински лица, съобщи още ген. Мутафчийски. В Пирогов са 7, във Видин – 5, от тях лекари са петима – двама от Пирогов, един във Видин. Пет са новозаразените медицински сестри – 2 в Пирогов и 3 във Видин. Заразен е и кинезитерапевт в Пирогов.

Излекуваните са 141 общо, или 15.6% от всички заразени. 87 са мъже, 54 са жени, средната възраст е 48 години. Осем са излекуваните деца.

Трима души са починали от COVID-19 за денонощието, общо жертвите са 40.

Починалите са мъж на 64 години с придружаващи заболявания, жена на 68 години в Сливен с придружаващи заболявания, и жена на 62 години в Пирогов с диабет и артериална хипертония.

227 от заразените са настанени в болнични заведения, от които 37 са в интензивни отделения. До вчера интензивните са били 31.

В София е най-голяма заболеваемостта – почти 500 случая, уточни ген. Мутафчийски. 136 са в болници, 24 са в интензивни отделения.

В ситуацията около нас в Гърция общият брой на случаите е 2207, 105 са починали. В Сърбия заразените са 5318, 103 са починали, новите случаи само за един ден са 445. В Северна Македония са 1081 случая, от които 46 са новите, а 107 са смъртните случаи. В Турция новите случаи са 4801, смъртността е 125 души само за последното денонощие.

В Япония след затишие има605 нови случая, а вчера бяха над 900 нови, 12 са новите починали. В Сингапур в последните три дни бяха около 380 новите случаи, вчера бяха над 480, а за последното денонощие са 728 нови случаи.

В САЩ има много висок ръст – 29 000 души са за последното денонощие новозаразени. В Германия около 3000 са новите случаи за денонощие. Идентична е ситуация в Германия, а във Франция новите случаи са около 17 хил. само за 24 часа.

Изключително динамична ситуация, която засега не показва тенденция за намаляване, допълни началникът на Щаба.

Това довежда до изключително непопулярни решения дори и в България, където тези медицински статистики водят до непопулярни решения. Вчера наложихме карантина на София, което урегулира още по-тежък режим за влизането и излизането от града, без да нарушава правата на работещите. Затова има два коридора – между 6 и 8 часа сутринта, и между 18 и 20 часа вечерта. В Гърция има пълна забрана за излизане в празничните дни, в Сърбия има вечерен час, в Северна Македония също има строги ограничения.

Тази нощ пристигна и една от пратките от Китай, където в момента се уточнява точно броят на артикулите, но на първо четене – около 568 хиляди са маските от висок клас, които са изключително необходими за медиците на първа линия. Виждате каква е заболеваемостта на медицинския персонал, но така е и по цял свят, за съжаление.

Колкото повече наближава епидемията, толкова по-бързо се стопяват медицинските ресурси, защото все повече медици се разболяват и отпадат. В болниците в страната съм убеден, че се спазва стриктно разпоредбите за смяна на облеклото и предпазните средства, въпреки това заразяването става в огромен мащаб. Същата е и ситуацията по цял свят.

По българското Черноморие има повече коли със софийски номера, отколкото коли на местни граждани. Затова взехме решение да затворим София. Повечето разчитахме на вербални послания, но явно те не се случват. 99.9% от гражданите на България напълно осъзнават това, което се случва, и съдействат с отговорно поведение, но една малка част водят нещата към провал. Не можеше нито ние, нито правителството да стои и да бездейства.

Относно движението на влаковете началникът на Щаба посочи, че ограничението на влакове е силно намалено, но не може да бъде напълно спряно.

София се поставя под ограничение по примера на кв. Факултета и кв. Филиповци, тъй като движението на работници не е ограничено, а канализирано в определени часове така, че работещите да могат да отидат на работа. Масово тестване вече се прави в София, уточни началникът на Щаба.

От вчерашните проби с бързи тестове на жители на двама ромски квартала, 50% от пробите са излезли положителни на PCR тестовете.

В Банско се оформя статистиката, че около 3.3% от населението са имали досег с вируса, допълни ген. Мутафчийски.