Над 500 пакета, всеки от който съдържа по 12 килограма хранителни продукти, бяха раздадени от общината на най-нуждаещите се семейства до вчера. Акцията продължава и през дните на Великденските празници. Сметката показва, че всеки от пакетите съдържа достатъчно продукти, за да изхрани 4-членно семейство за период между седмица и 10 дни, съобщи кметът Пенчо Милков. Даренията се реализират с помощта на Българския червен кръст.
Отделно, над 800 човека се хранят чрез механизми на общината, а над 2500 ползват социални услуги всеки ден. 
Общината бе особено активна откъм намиране на средства от дарители, които предстои да бъдат оповестени официално след Великден и успяхме да мотивираме много граждани и организации да дарят пари, хранителни и материални продукти, посочи Милков.
Според кмета хората вече са наясно с ограничителните мерки в обявеното извънредно положение и ги спазват. Обяви и че общината е осигурила максимален комфорт за 24-часовите дежурства на полицаите на КПП-тата на изходите на града, като е изградила къщички на пунктовете, поставила е тоалетни, предоставя храна и вода, а през предстоящите слънчеви дни планира да монтира и шатри.
Най-големите дарители
Хранителни продукти за 10 хиляди лева са осигурени от супермаркети „Пацони“, С храни в съвместна акция се включиха и магазини „Фаст Маркет“, „Метро“, „Билла“, „Кауфланд“, фирма „Лактима Балкан“, фирмите „Екогея ВТ“ и „Еонметалл България“, които освен продукти за пакетите осигуриха и козунаци.
Строителният хипермаркет „Практис“ дари уреди за дезинфекция, фирма „Стела Русе“ продължи да осигурява маски, „Ромпетрол България“ чрез Националното сдружение на общините осигури 500 л гориво за автомобилите, разнасящи храна на нуждаещите се. „АРА-СВ БГ“ дари предпазни маски, а „Ретунтг 1“ - защитни костюми. 60 л концентриран дезинфектант дари Движение за взаимопомощ Русе. 
От администрацията благодарят специално на „М газ“, местната коалиция „БСП за България“, на представителите на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, „Витте Аутомотив България“, както и на гражданите, които се включват според възможностите си.
Община Русе оценява високо всяка помощ в този напрегнат и динамичен момент и уверява дарителите, че спазва волята им. Желаещите да дарят средства могат да го направят по сметката за дарения: 
ОБЩИНА РУСЕ
ИНВЕСТБАНК АД 
IBAN: BG96 IORT73798400080000
ОСНОВАНИЕ:КОД 445100 - ЗА ДАРИТЕЛИ ОТ СТРАНАТА
ОСНОВАНИЕ: КОД 445200 - ЗА ДАРИТЕЛИ ИЗВЪН СТРАНАТА
Граждани, фирми и организации, които биха желали да дарят хранителни продукти, материали, консумативи, средства за защита, нека се свържат с община Русе на телефон 082/ 506 806.