Американският телевизионен канал FOX NEWS, позовавайки се на източници, твърди, че първият пациент с коронавирусна инфекция COVID-19 е работил в лабораторията на Института по вирусология в Ухан, Китай, предава БГНЕС. 

„Източници смятат, че първоначалното предаване на (вируса) е било от прилеп на човек и че „нулевият пациент“ е работил в лабораторията и след това е попаднал сред населението на Ухан“, съобщи телевизионният канал, позовавайки се на „многобройни източници, запознати с подробностите на ранните действия на правителството на Китай и видели съответните документи“.

В предишни информации бе съобщено, че първият потвърден случай на зараза с новия коронавирус в Китай е бил проследен назад до 17 ноември 2019 г. Това съобщи Ройтерс на 13 март, като се позова на местни медии. Предполага се, че новият коронавирус е тръгнал от продавачка на животинския пазар в Ухан.

Сега един от източниците на канала FOX NEWS обвини Китай в „най-скъпата операция за скриване на доказателства“ в историята.

Твърди се, че лабораторията не е разработвала биологични оръжия, но е трябвало да демонстрира изключителни резултати при изследване на вируси от китайски учени.

По-рано китайското външно министерство в отговор на твърденията за укриване на информация по темата за коронавируса заяви, че Китай е заел открита и отговорна позиция от самото начало по отношение на публикуването на данни за коронавирусната епидемия.

На 31 декември 2019 г. китайските власти информират СЗО за огнище на неизвестна пневмония в град Ухан в централната част на страната (провинция Хубей). Специалистите установили, че причинителят на заболяването е нов коронавирус, по-късно болестта официално е наречена COVID-19.

Световната здравна организация на 11 март обяви избухването на новата коронавирусна инфекция COVID-19 за пандемия. Според последните данни на СЗО в света са регистрирани над 2 милиона случая на заразяване, починалите са над 130 хиляди души.