Специално обръщение ксъм преподавателите, студентите и служителите в Русенския университет направи ректорът проф.Христо Белоев.

Предлагаме ви пълния му текст.

 

ДРАГИ КОЛЕГИ,

ПРЕПОДАВАТЕЛИ, СЛУЖИТЕЛИ И СТУДЕНТИ,

 

Вече на всички ни е ясно, че след пандемията светът няма да е същият и образователната система – също.

Макар и да не очаквахме пандемията и последвалото я извънредно положение и затваряне на училища и университети, те не ни свариха неподготвени.

Русенският университет отдавна има своя среда за асинхронно дистанционно обучение – платформата e-Learning Shell, на която са публикувани учебни ресурси на близо 1500 дисциплини. Имахме усвоена и среда за синхронно обучение – BigBluButton. Благодарение на това, преходът от традиционното към дистанционното обучение стана безболезнено още в първите 2-3 дни на карантината.

Почти всички преподаватели си „направиха“ виртуални учебни зали и аудитории и те вече са „пълни“ със студенти. Благодарим и на едните, и на другите за отговорността и ентусиазма! Благодарение на вас, КОЛЕГИ, учебната година продължава по график.

НО ВЕЧЕ Е ВРЕМЕ ДА ПОМИСЛИМ ЗА ВРЕМЕТО СЛЕД ПАНДЕМИЯТА.

Затова, днес, отваряме за ВСИЧКИ новата си виртуална библиотека с видео-лекции по иновационни образователни технологии. В нея може да влезете свободно през сайта на Центъра за иновационни образователни технологии, чийто адрес е http://ciot.uni-ruse.bg.

Цикълът от лекции започва с една прогноза за развитието на образователната система след пандемията, на която моля да обърнете специално внимание! Периодично библиотеката ще бъде зареждана с нови видео-лекции. Обещаваме те да бъдат кратки, но информативни и приятни. Всеки ще може да ги гледа и слуша в удобно за него време.

Ако имате въпроси или нужда от консултации, както и досега, ще може да се обръщате към специалистите от Центъра за иновационни образователни технологии и Центъра за дистанционно обучение.

Верни на принципа си да споделяме своето KNOW HAW с нашите колеги и приятели от училищата и университетите в страната, ще публикуваме адреса на виртуалната библиотека в социалните мрежи, за да бъде достъпна за всички. Защото ЗАЕДНО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ!

Лекциите вероятно няма да бъдат изчерпателни и перфектни. Ще ви бъдем благодарни за всяко ваше предложение за допълнения и корекции!

 

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!

И СЕ ПАЗЕТЕ, ЗА ДА ОСТАНЕТЕ ТАКИВА!

 

Чл. -кор. проф. дтн Христо Белоев