Русенските аптекари се включиха в започналия вчера безсрочен протест в защита на председателката на Българския фармацевтичен съюз проф.Асена Стоименова. Тя бе обвинена от прокуратурата във всяване на паника по време на пандемията заради публични предупреждения, че презапасяването с лекарства може да доведе до липса на основни медикаменти. Проф.Стоименова е на свобода под гаранция от 20 000 лева.
На аптеките са разлепени плакати с описание на начина на отпускане на лекарства, предписани от лекари, които не могат да се заменят от фармацевтите по тяхно желание, ако ги няма в наличност. Аптеките ще затварят всеки ден за 15 минути след 12 часа за времето на задължителната дезинфекцията, а служителите, облечени в жълти жилетки, ще излизат пред тях и ще обясняват на гражданите защо не може и не бива да се отпускат препарати без рецепти или да се заменят с техни аналози, ако предписаните лекарства са изчерпани. Раздадени са и плакати с надпис „Не ни е страх!“, обясни председателят на русенския фармацевтичен съюз Пламен Филев.
Обвинението срещу проф.Стоименова възмути цялото съсловие, затова протестираме с основното искане те да бъдат снети и мярката й на неотклонение да бъде отменена. Разкрита е дарителска сметка, за да се съберат нужните за гаранцията 20 000 лева, ако тя остане в сила, каза още Пламен Филев.