Машините ще се движат бавно между 10 и 11 часа, целта не била затрудняване на трафика

Протестът на зърнопроизводителите, който днес се провежда в цялата страна, ще затрудни и движението около Дунав мост днес между 10 и 11 часа. Земеделци от региона ще изкарат тежки машини и ще се движат бавно по кръговото пред граничния пункт в продължение на час. Пътят формално няма да бъде блокиран, но преминаването през района ще бъде силно или затруднено, или  невъзможно.
Към протеста на зърнопроизводителите, които настояват да бъде продължена забраната за внос на пшеница и слънчоглед от Украйна, ще се присъединят овощари и животновъди, така че на практика целият агросектор се е вдигнал, за да спре вноса, обясни за „Утро“ председателят на фермерския съюз „Дунавско зърно“ и член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите Милен Коев. Той подчерта, че протестиращите нямат за цел да утежняват и без това затруднения пътен трафик край моста. Както и че инициативата не преследва политически цели, а надеждите са натискът срещу правителството да завърши с приемливо и за двете страни решение. 
„Ако забраната не бъде продължена, най-вероятно цените ще се сринат до изключително ниски нива. Опитваме се не да увеличим печалбите, а да намалим  загубите“, заяви Коев. Той призна, че браншът е отчел рекордни печалби за миналата година, но според него тази ситуация от ниски разходи и много високи изкупни цени вече едва ли някога ще се повтори.
Призивите да се подкрепи местното производство за сметка на вноса винаги намират отклик сред голяма част от хората, но икономическата теория е категорична, че всяко ограничаване на конкуренцията води до по-високи цени за крайните клиенти. Така че изборът е дали агросекторът да печели повече или всички ние да плащаме малко по-ниски цени за земеделските стоки. 
Зърнопроизводителите твърдят без да дават някакви доказателства, че украинското зърно било нискокачествено и съдържало тежки метали. Но никой не е отменял фитосаниталния контрол за украинското зърно. От 1 октомври 2022 г. до 30 март 2023 г. са изследвани 169 проби от пшеница. За различни други периоди са проверени царевица и ечемик. Тежки метали не са установени, а слънчогледът се е оказал с по-висока масленост от българския. Има върната партида слънчоглед, тъй като е имала зараза от бръмбари. 
А призивът на зърнопроизводителите да се забрани вноса от някоя държава изглежда парадоксален, тъй те са износители и 2/3 от произведеното у нас зърно се продава в чужбина. И ако някои държави по някаква причина забранят вноса от България, те със сигурност ще запеят точно обратната на сегашната песен.