Казват, че ако имаш талант той рано или късно ще си проправи път. Това със сигурност се случва с чешкия режисьор Милош Форман. Роден в бивша Чехословакия/18 февруари 1932г./, усетил ударите на нацизма /родителите му са убити в концлагер/,той стига от комунистическата държава до Холивудският връх.

След поредица успешни филма в Чехословакия /"Латерна магика 2", "Ако не беше музиката", "Конкурс", "Черен Петър", "Любовта на русокосата", "Добре платена разходка", "Пожар момичето ми"/, използвайки иновативни методи на режисура – непрофесионални актьори и впечатляващи актьорски импровизации, той получава покана да снима в Америка.

Още със първия си филм "Излитане" постига успех /по-късно си спомня, че дори бързайки за премиерата, е арестуван за кратко за преминаване на червен светофар/.

Интересна е историята с "Полет над кукувиче гнездо" - филмът, донесъл му световна слава и оставил го завинаги в историята на киното. Първоначално правата за романа на Кен Киси са откупени от Кърк Дъглас, който го изпраща на Милош още докато е в Чехословакия. Книгата обаче така и не пристига. Осем години по-късно вече живеещ в Америка той получава предложение от сина на Кърк – Майкъл Дъглас, да направи филма и така се ражда една от най големите филмови класики.

Филмите на Форман успяват да обединят мнението и на публиката, и на критиката, а това не се удава на мнозина.

"Регтайм" и "Амадеус" се добавят към филмовите класики, а "Коса" прави най-точния портрет на свободата на духа на цяло едно поколение.

Форман търси различните, нестадартните хора, тези, които вървят против системата. Така е със скандалния издател Лари Флинт в "Народът срещу Лари Флинт" изигран от Уди Харелсън и филмът за ексцентричният комик Анди Кауфман изпълнен от Джим Кери в "Човек на луната".

Режисьорът, заснел някои от най-значимите творби в киното и оставил следа в него още като продуцент, сценарист и актьор в няколко филма, напусна този свят на 14 април 2018 година.

Лъчезар Кочев