Пусти и тихи бяха вчера пазарите в Русе, които затвориха в изпълнение на заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, с която той преустанови работата им. Забраната важи за всички кооперативни пазари и цветни борси, като е даден гратисен период от 13 до 15 април търговците да реализират продукцията си. От 16 април отново ще бъдат затворени до второ нареждане.
Заповедта беше издадена късно в събота и това изненада неприятно продавачите на зеленчуци и цветя, които се бяха подготвили със стока за вчерашния празник и очакваха да я продадат. Някои от тях не бяха разбрали за забраната и отидоха на работа, но се оказаха пред спуснати решетки. „Аз дойдох да дам чесън на пазарджиите да го продават, но ги няма. Принуден съм да изкарам пари за път поне и ще се прибирам, друг шанс нямам“, каза жител на Басарбово, разпънал стоката си на улицата.
Десислава Маринова пък е заредила цветя за празника и се чуди какво да прави. „Днес е денят, в който се надявахме, че ще продадем нещо, ще зарадваме именниците, но това е. Цветята са нетрайна стока, която не търпи отлагане, погубва се и отива в контейнерите, но по заповеди на министри така е. Не можем да си позволим да отворим, защото има страшни глоби“, каза жената.
Търговците на промишлени стоки по пазарите също са заредили със стока и смятат, че е трябвало да се даде някакъв предварителен толеранс. Казват, че и без това продажбите са малко и новата забрана допълнително ще усложни ситуацията им. Клиентите ги подкрепят и смятат, че пазарите трябва да работят.
Както „Утро“ писа, миналата седмица „Общински пазари“ в Русе въведе допълнителните мерки, които бяха поставени като изискване от властите – стрелки за еднопосочно движение, за да няма струпване на хора, мивки с дезинфектанти, предупредителни надписи за дистанция. Сега се оказва, че това е било излишно, тъй като пазарите се затварят директно, неясно докога. Дотук се стигна поради неспазване на ограничителните мерки от недобросъвестни граждани и навлизането на страната в най-критичните дни за заразяване с коронавирус.