В момента могат да се чуят какви ли не митове и легенди за "засилване" на имунитета. Навсякъде летят предложения за природни илачи, нечувани растения и извлеци от какво ли не, които могат да подсилят защитните сили на организма.

Заглавия за лечебни мазила са присъствали в пресата още по време на пандемията от испански грип през 1918 г. Тогава те са насърчавали хората да купуват мехлеми, които биха могли да ги излекуват. Едно от най-важните условия било продуктите "да се нанасят обилно", разбира се.

С кризата идват и възможностите за някои производители на чудати лечебни продукти, като антисептичното змийско масло например, да влязат успешно на пазара. Дори между тях се заражда силна конкуренция, а техните реклами редовно се появяват във вестниците, заливани от все по-тревожни заглавия.

Превъртайки напред годините и стигайки до наши дни се оказва, че оттогава нещата не са се променили особено. Но в днешно време най-обсъждана е темата за подсилването на имунната система.

Слуховете са много и обилни, като например идеята, че човек може да увеличи броя на белите си кръвни телца чрез повече мастурбация или че приемът на повече витамин C и антиоксиданти ще държат коронавируса далече от организма.

Според някои източници дори кайенският пипер и зеленият чай могат да предпазват по-добре от маските - доста смело, но и много съмнително твърдение.

Идеята, че хапчетата, модерните супер храни или здравословните навици могат да осигурят пряк път до здрава имунна система, за съжаление, е мит.

Имунологът Акико Ивасаки от университета в Йейл обяснява, че имунитетът се състои от три различни компонента. Тя посочва, че  "кожата, дихателните пътища и слузните мембрани осигуряват бариера срещу инфекцията (...) Но ако вирусът все пак премине през тях, тогава трябва да бъде предизвикан "вроденият" имунен отговор". Той се състои от химически вещества и клетки, които могат бързо да подадат сигнал към организма, за да започне борбата с вируса.

Когато и това не е достатъчно, след няколко дни или седмици на помощ идва адаптивният имунитет, който включва клетките на протеиновите антитела.

Всъщност, покачването на имунната система трябва да включва засилването на тези защити на тялото. Но дали наистина сте сигурни, че искате да го направите?

Вземете симптомите на настинка - болки в тялото, температура, обилно количество секрети от носа и гърлото. Повечето от тези проблеми всъщност не са причинени от самия вирус, а са задействани от собственото ви тяло нарочно - те са част от вродения имунен отговор.

Ето как действа той: слузта помага за изхвърлянето на вируса от организма, високата температура прави тялото неприятна гореща среда, в която на вируса му е по-трудно да се възпроизведе, а болките и общото неразположение са странични симптоми от възпалителните химикали, преминаващи през вените. Така те "съобщават" на имунните клетки какво да правят и къде да отидат (тези симптоми също помагат като изпращат сигнал до мозъка, че е време да забави процесите и да остави тялото да се възстанови).

Секретите и химичните сигнали са част от възпалението, което е в основата на здравословния имунен отговор.

Въпреки че процесът е доста изтощителен, повечето вируси, включително COVID-19, ще го задействат.

Ако камбучата, зеленият чай или някоя от различните "подсилващи имунитета" смеси наистина имат някакво въздействие, то те няма да дадат здравословен вид на лицето, а по-скоро ще предизвикат хрема. 

По повод включването на адаптивния имунитет - това също може да бъде доста неприятно изживяване.

Например алергиите се появяват, когато свръхзащитните имунни клетки се научат да обработват безвредни чужди тела като вредител.

С това се свързват сезонните алергии, като попадането на цветен прашец в организма би активирал този вид имунитет, който в отговор на това ще предизвика кихане, кашляне, сърбеж на очите и обща умора.

Снимка: Pixabay

Но нека всъщност погледнем какво казват специалистите по повод продуктите, които биха могли да подобрят имунния отговор на организма, а не буквално да засилят имунната система.

Твърди се, че мултивитамините влияят добре на имунитета или помагат за поддържане на функциите му. Но вече има много доказателства, че витаминните добавки по принцип не действат при вече здрави хора, а някои дори могат да бъдат вредни.

Витамин C 

Здравословните ефекти на този витамин са застъпени в митологията още от времето, когато двукратният носител на Нобелова награда Линус Полинг се обсебил от способността му да се бори с обикновената настинка.

Въпреки това има малко доказателства в подкрепа на мощната репутация на витамин С, която помага на организма да се пребори с респираторните инфекции.

През 2013 г. пък организацията Cochrane, известна със своите безпристрастни изследвания, установи, че изпиването на високи дози витамин C при възрастни веднага след появата на симптоми не показва особен ефект върху намаляването на симптомите.

Високият прием на този витамин също може да доведе и до образуване на камъни в бъбреците, казва д-р Авасаки.

Витамин D

В съвременния живот повечето хора получават достатъчно витамини от спазването на определени хранителни режими, но не е лошо да бъде увеличен приемът на един определен такъв, който при недостиг в организма може да увеличи риска от респираторни заболявания.

Това е витамин D и според д-р Авасаки взимането му не би било лоша идея.

Някои изследвания показват, че липсата му би довела до появата на по-тежки симптоми при вече съществуваща настинка или грип.

Какво може да се каже за антиоксидантите

Отговорът на въпроса дали те помагат е малко сложен. Тяхната функция е да държат клетките в безопасност, когато в организма попаднат различни патогени.

Антиоксидантите могат да се набавят от плодовете, зеленчуците и подправките с ярък цвят, като например моркови, боровинки, патладжан, червено зеле, куркума и ягоди. 

В момента се изследва дали приемът на антиоксиданти от хора, страдащи от COVID-19, може да помогне за възстановяването им. Това обаче е само един от стотиците тестове, които ежедневно се правят в търсене на лек за коронавируса.

Въпреки редицата изследвания, провеждани десетилетия наред, все още не е доказано, че тези вещества могат да засилят имунитета или да лекуват и предотвратяват вирусни инфекции при хората.

Освен всичките видове продукти бихте могли да предприемете и някои действия, за да подпомогнете имунната си система. Те доказано работят и не изискват много усилия, както и допълнителни финансови ресурси - спете достатъчно, спортувайте, яжте здравословна храна и се старайте да не се стресирате.

В противен случай има един сигурен начин да подобрите имунитета си към определени патогени и това е ваксинацията.