Чувствате се уморени и стресирани, усещате болки навсякъде и самочувствието ви е понижено без видим повод. Причината навярно се крие в недостига на витамини и олигоелементи. Човек често ги пренебрегва, но те са задължителни, за да е в отлична кондиция. За да се чувствате добре през цялата година, трябва да се храните здравословно и да спортувате по-усилено.
Предлагаме ви шест рецепти за здраве, които позволяват да елиминирате най-често срещаните проблеми
При болки: Манган + MCM
Ревматичните болки се дължат главно на износване на хрущяла, който е разположен между ставите и свръзките. В този случай манганът е най-ефикасният олигоелемент за отстраняване на болките. Освен него организмът се нуждае от MCM - метил сулфонил метан, сярна съставка от морски произход, която подхранва и възстановява ставите.
При умора: Витамин С, В12 + магнезий
Ако се събуждате уморени сутрин, ако безпричинно настроението ви е понижено, следователно вие се нуждаете от нещо освежаващо. Решението е коктейл от витамините С, В12 и магнезий.
Често хроничната умора се дължи на застоялия въздух в помещението, където работите, или от замърсената околна среда. Ако сте дълго време в стая с хора, които пушат, можете да получите същите оплаквания. За да избегнете здравословните проблеми, увеличете количеството на антиоксидантите в храната. Необходимо е да консумирате повече плодове, зеленчуци и пълнозърнени храни.
Елиминирайте алкохола и възбуждащите средства като черен чай и кафе. Спортувайте активно, за да изгаряте повече калории. Знайте, че колкото повече се движите, толкова ще сте по-енергични и по-лесно ще пречиствате организма си от токсините.
За тонизиране на сърцето: Хром + Витамин Е
Когато мазнините се натрупат по стените на артериите, сърцето се уморява. За да го облекчите и да го предпазите, поемайте хром и витамин Е. Хромът е олигоелемент, който допринася за разграждането на захарта и пречи да се натрупват излишни мазнини.
Витамин Е има роля на антиоксидант. Той възпрепятства окисляването на мазнините в кръвта, което намалява риска от атеросклероза. Можете да го закупите от аптеката.
В естествен вид хромът се съдържа в бирената мая, месото, сиренето, пълнозърнестия хляб и орехите. За да избегнете появата на сърдечносъдови заболявания, най-добре е да приемате този олигоелемент под форма на таблетки, тъй като по този начин той много по-лесно се усвоява отколкото от хранителните продукти.
За точната доза най-добре е да се консултирате с лекар.
За доброто състояние на костите: Калций + витамин D
Не забравяйте, че независимо от възрастта, вие трябва да се грижите за здравината на костите. Това ще стане, като консумирате често храни, богати на калций, каквито са млякото и млечните продукти. Ако пък се притеснявате за красивия си външен вид, пийте на таблетки калций и витамин D. За да бъдат костите ви здрави, е необходимо активно да спортувате. Онези, които не обичат физическите упражнения, трябва да ходят повече.
При стрес: Магнезий + витамин В
Претоварени сте с твърде много работа, у дома ви затрупват семейните проблеми. Вече едва издържате на напрежението. Тогава спрете и си поемете въздух. Отдъхнете, преди стресът наистина да ви разболее. В борбата срещу психическото натоварване най-добри съюзници са витамините от група В и магнезият. Витамин В ще откриете в бирената мая, пълнозърнения хляб и черния дроб. Магнезий се съдържа в шоколада и сушените плодове.
За профилактика на грипа: Витамин С + мед
За да се предпазите от есенния грип, поемайте редовно витамин С и мед. Установено е, че засилените дози витамин С - около 1000 милиграма на час, смекчават симптомите на грипа. Не е опасно да пиете големи количества витамин С в рамките на няколко дни. Поемайте също и мед - това е олигоелемент, който повишава защитните сили на организма. Още един съвет: когато имате температура или хрема, най-добрият лек е да пиете вечер пилешки бульон. Пилето е богато на цистеин - аминокиселина, която пречиства дихателните пътища.