375 лева ще получат родители в неплатен отпуск, които гледат децата си и са изчерпали платения отпуск или са самотни родители. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг.

Повече от 55 хиляди души/семейства обхваща мярката за родители в неплатен отпуск или самотни родители, добави министър-председателят Бойко Борисов.

Сачева от своя страна обяви, че държавата ще отдели около 20 млн. лева за тези родители. Критерий ще е месечният доход на член на семейството да бъде 610 лв., колкото е размерът на минималната работна заплата.

Тя добави още, че за трети пореден ден намалява броят на безработните. Започнахме на 8 април с 5700 души, на 9-ти – 4670 души, а 3866 са за вчера.

2882 души са декларирали, че са останали без работа заради коронавируса.

Към вчерашния ден общият брой на подадени заявления по мярката 60/40 е 2016 за почти 30 хиляди работници и служители, каза още Сачева. С тези числа отговаряме на редица критики за това дали мярката работи, посочи още министърът.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че мерките на банките важат, като отсрочките по лихва и главница ще бъдат до 6 месеца. Това важи за кредити, които са обслужвани редовно към март месец 2020 г. или са били просрочени с най-много 90 дни.

Всеки клиент може да заяви пред обслужващата банка, че желае да се възползва от облекченията.