73-годишна жена от Обретеник влезе в капана на  телефонните измамници, които яхнаха чувствителната тема за пандемията от коронавирус. Пенсионерката стана първата тяхна жертва по новия сценарий в страната, след като е повярвала, че трябва да спаси брат си от сигурна смърт и да плати 1600 лева за животоспасяваща инжекция. За да изкопчат пари от жената, престъпниците дори отишли до дома й с такси, за което тя доплатила 60 лева. По информация на „Утро“ пенсионерката действително има брат, който обаче живее в Лас Вегас.

Но заради замъгления й от хитреците здрав разум вероятно на момента не си е дала сметка, че едва ли американски доктори биха търсили пари на български език, и то на място в Обретеник.
Сценарият се разиграл още на 31 март, когато жената била държана на телефона в продължение на повече от 2 часа. Както и досега, непознатият глас в слушалката на домашния телефон се представил като доктор, който я търси, тъй като брат й е заразен с коронавирус. Била му поставена една животоспасяваща инжекция, но имал нужда и от втора, за която вече трябвало да се плати. В този момент драматичната ситуация била допълнена от плачещ мъжки глас, който смаяната жена оприличила на своя брат, който й отправял молби за помощ. Това съвсем разтърсило жената, но разговорът отново поел докторът, който упорито я наставлявал, че нейното съдействие е задължително. Накрая пенсионерката била инструктирана да опакова спестените си и държани у дома 1600 лева в черна найлонова торбичка, която предала на шофьор на кола, спряла пред дома й. По-късно се обадила на дъщеря си в Банско и от разговора с нея осъзнала какво точно се е случило. 
Все по-чести са опитите на телефонните измамници да подлъжат възрастните хора като вкарват темата с коронавируса в своите хитри сценарии, научи „Утро“. Особено след като и в Русе има доказани случаи на заразени с Ковид-19, мошениците използват информацията, като казват на пенсионерите, че именно техни близки са болни, изолирани са в отделна стая и за да оживеят, трябва да платят много пари. Вече е налице и първата жертва, паднала в коварния им капан.