Мерките срещу разпространението на COVID-19 няма да бъдат разхлабвани, тъй като включително от Световната здравна организация (СЗО) са излезли с категорична позиция, че това не трябва да се прави към момента. Това обявви премиерът Бойко Борисов при представянето на Националната информационна система за борба с коронавируса.

По повод критиките на президента Румен Радев от вчера за ефекта от от взетите мерки в ситуация на извънредно положение, Борисов посочи, че СЗО е решила спора, като официално е признала, че социалната изолация трябва да продължи.

Според премиера новата системаа ще улесни работата на граничните полицаи. По думите на министър-председателя най-голяма полза от нея ще имат българите, които се връщат от чужбина, тъй като след като са подали данните си чрез електронното приложение, то след 14 дни автоматично ще уведоми както самия гражданин, така и държавните служби, че човекът вече не подлежи на карантина.

„И няма да ходи да доказва, ако полицаите го спрат на улицата. Това ще облекчи граничните полицаи“, посочи Борисов.

Всеки гражданин ще може да се включи в националната информационна система за борба с COVID-19, да получава бързо надеждна информация и да се ориентира към здравните заведения, каза още премиерът.