Реализирахме мобилна апликация за всеки гражданин, насочена към това гражданите да информират за текущото си здравно състояние и да има проактивна страна и от държавата, в случай че се налага. Това заяви Ивайло Филипов от „Информационно обслужване“.

В рамките на 10 дни изградихме цялата система – централен регистър, който да събира информацията и да изпраща на всички държавни органи, като в първите 48 ч. реализирахме регистъра на всички карантинирани и заболели хора. Тази информация достига до органите на МВР. Предвидени са множество интеграции с личните доктори, с общините, с МВР, пожарна и Гранична полиция, доброволци, добави Филипов. За да може информацията, въведена веднъж, да се използва от всяка структура и да не се губи време. Информацията се прехвърля към аналитичната част, използва се софтуер за анализи, той се ползва в Южна Корея, Китай и Италия, Сингапур, Тайван. Гражданите могат да ползват мобилна апликация, по която да получават информация за медицинския си статус и държавата да прави превантивни действия.

Има визуализация през географски карти, така че достатъчно информация да се публикува публично, гражданите да виждат собствения си принос и всеки ден да се вижда информация за карантинирани, заболели, оздравели, смъртни случаи да бъде презентирана в интернет, добави Филипов.

Най-голямата полза е за тези, които идват от чужбина, ако на границата си подаде данните, след 14 дни ще получи информация, че вече не е в карантина, каза премиерът Бойко Борисов. И няма да ходи да доказва, че не е в карантина, когато полицаите го спрат на улицата. СЗО каза категорично, че не трябва да се разхлабват мерките, подчерта още Борисов.

Изграждането на такова софтуерно решение е от изключителна полза за МЗ в неговата дейност по борбата с коронавируса. Връзката между отделните институции също е важна, тъй като са обвързани с РЗИ, лични лекари, болници, МВР, пожарна, добави министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той благодари на всички, които са участвали в разработването на софтуерното решение.

Без съгласието на всеки приет в болница, се вземат неговите данни и се въвеждат в регистъра, каза ген. Мутафчийски. Те се регистрират с бързо известие към РЗИ и МЗ. Това ни дава възможност да бъдат по-бързо регистрирани. РЗИ ще въвеждат тези данни, но ние ще можем да ги ползваме. Ако пациент си е въвел доброволно здравният статус и е попълнил въпросника, автоматично ще се изпраща имейл към личните лекари, добави още Мутафчийски.

Трима служители на МВР имат доказан коронавирус. Не са няколко и не са приемани в болница. Състоянието им не е налагало да бъдат приемани, съобщи Мутафчийски.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че участието на гражданите в мобилното приложение е доброволно. Те могат да изразят съгласие за данните им и за тяхната локация, добави още вицепремиерът.