- Проф. Белоев, Русенският университет изненада мнозина с производството на предпазни шлемове за медиците на 3D принтер, колко от тях вече направихте? 
- Вече сме направили и сме дарили над 800 шлема. Постоянно получаваме заявки и обаждания от болници, от институции, от медицински работници. Записваме всички заявки на един файл и работим, за да снабдим всички. 
- Имате ли случай да откажете на някого? 
- Не. Случва се друго - например, имахме една заявка за 50 шлема, но първо им изпратихме 25, останалите ще ги получат по-късно.  
- А как започна всичко? 
- С това, че ние бяхме едни от първите, които откликнахме на общонационалната инициатива за производството на тези предпазни средства, които се правят по чешка разработка. Първите шлемове отнемаха по два часа и половина време, така че с нашите десет 3D принтера правехме по 40 шлема дневно. 
Нашите инженери направиха оптимизация на модела, включиха други елементи
Това повиши капацитета и сега се правят по 120 шлема на ден. Към четиримата души от катедра „Телекомуникации“ се включиха и други колеги. 
- Къде вече има шлемове с марката на РУ?
- В двете болници на Русе „Канев“ и „Медика“, в КОЦ, Специализираната болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков“, снабдихме с тях всичките 12 лекари в отделението „Уши, нос, гърло“, АГ-комплекса, „Медика консулт“, дарили сме на няколко дентални клиники, на зъболекари, на лични лекари, на Районната здравна инспекция, на РДВР, Митницата, ДАИ, общината, а също и на Военна академия в столицата. Дали сме на болниците в Силистра и Бяла, но също и за две болници в София. Имаме още заявки за Силистра, Пловдив, Варна, Стара Загора, Павликени. 
С наши шлемове са оборудвани служители на Министерството на образованието и науката
Националната агенция по заетостта и регионалната агенция в Русе, Генералното консулство на Русия, оптики и аптеки в града също са снабдени с предпазни шлемове на РУ. Наистина сме затрупани от поръчки. Дори се случва да се обаждаме на изпратилите заявки от други области с молба да потърсят някой при тях, който да е включен в националната кампания. 
- А каква е себестойността на един шлем, който произвеждате с 3D технологията? 
- Първо искам специално да подчертая, че сме признателни на фирми и личности, които ни помагат с дарения. Фирма „Теда ММ“ от Ботевград ни снабди с една ролка предпазно фолио - изключително ценно дарение, което ще ни стигне за изработването на около 3000 шлема. Дарения получихме и от фирма от Ямбол, а също и от две-три фирми в Русе. Ние купуваме някои от материалите, например, специалните ластици с прорези, даващи възможност да се регулира поставянето и закрепването на шлема. Тези ластици се оказаха доста дефицитна стока - и като намерихме, направо изкупихме цялото количество, за да не спираме работата. Около 6 лева е себестойността на един шлем, без да включваме труда, тъй като 
хората ни работят напълно безвъзмездно
Но ако калкулираме всичко, цялостната изработка ще възлезе на около 10 лева. А на пазара ги предлагат по 20-25 лева. Но по-важното е, че ги няма. Русенски зъболекари разказаха, че още преди месец са направили заявка, но още не са им доставени. А ние освен всичко останало откликваме бързо на всяка заявка. 
- Вие скоростно и адекватно реагирахте на необичайната ситуация, която наложи нахлуването на новия коронавирус. Не ви ли минава през ума да предложите в критериите за рейтинга на висшите учебни заведения да внесете още един - полезност при кризи?
- .../Усмихва се/. Системата от критерии е доста сложна, те са заложени в три групи, доста са на брой и са всеобхватни. Така че едва ли би могло да се добави нещо такова, за което ме питате. Но аз определено считам, че това, което правим, не остава незабелязано. Това, което в момента РУ прави и в регионален, и в национален план, няма как да остане извън вниманието на хората и на институциите. А ние дотук вече имаме три доста сериозни изяви. Първата са предпазните шлемове. Втората е нашето 
участие в бъдещото изработване на апарати за обдишване
От София ни изпратиха параметрите на задвижващи механизми - зъбни колела, и ние по чертежите вече направихме тези елементи на 3D принтер, изпратили сме ги в София, фирмата ще представи цялостното изделие за одобрение. Както знаете, тези обдишващи апарати - респираторите, са основно медицинско средство, което помага в лечението на Ковид-19. Третата ни инициатива е наблюдението с дронове на квартали, вилни зони, паркове - в партньорство с общината и МВР. И ето - това са три неща, с които се включваме в актуалната обстановка само в рамките на 10 дни, откакто е въведено извънредното положение. Така че ние правим това, което можем, за което имаме капацитет и с което можем да допринесем в тази сложна обстановка - и съм убеден, че това се оценява. 
- При вас е в ход виртуалното преподаване. То не е нещо изненадващо за РУ - а може би дори и, колкото и парадоксално да звучи, като изключим безрадостния повод, имам чувството, че за вас дистанционното преподаване е едно удовлетворяващо преживяване, тъй като за него университетът е подготвен отдавна. 
- О, да - при нас отдавна е факт платформата е-лърнинг /e-learning-електронно обучение - б.р./. В нея
имаме качени в облак над 1000 дисциплини, само в последните три седмици са качени повече от 350 допълнителни курса
И още през първата седмица на извънредното положение аз се обърнах към студентите, преподавателите и служителите, като им припомних, че студентите не са във ваканция, а в дистанционен учебен процес, преподавателите и служителите не са в отпуск, а са на работа, макар и всеки да изпълнява своите конкретни задачи не в университета, а от вкъщи. Сега сме въвели ежеседмични отчети - всеки съобщава какво е направил за седмицата. 
Базирахме учебния процес освен в е-лърнинг, също и на наш сървър. И освен всичко останало, можем да провеждаме дистанционно и академичен съвет, вече сме направили три ректорски съвета, така се правят и заседания на катедрите. Ползваме и други образователни платформи, като например Майкрософт тийм, доста колеги ползват зум платформата. И така, над 70 на сто от учебния процес протича по този начин, останалите ползват други мрежи - вайбър, уатсап, скайп, а малка част от преподавателите изпращат на студентите по електронна поща своите задания и пак по пощата получават техните решени задачи или отговори. 
- Имате ли студенти, които не разполагат с устройства за виртуална работа?
- О, не. 
Студентите друго може да нямат, но устройства имат
Телефоните им са много добри, по-добри дори от лаптоп. 
- Вероятно и изпити ще провеждате онлайн? 
- Дори вече имаме няколко такива семестриални изпита. Една колежка така изпита студенти във филиала на РУ във Видин - онлайн, с визуален контакт, като им задава 4 задачи, през 15 минути всяка. Така в рамките на 1 час изпитът бе проведен, а оценките бяха съзвучни с Гаусовото разпределение - имаше тройки, четворки, петици, шестици. Което е доказателство, че всеки е решавал задачите сам. За това гарантира в голяма степен и визуалният контакт на преподавателя със студента.
Така, онлайн, ще проведем и кандидатстудентския изпит на 25 април
И въобще предстоящата кандидатстудентска кампания ще бъде изключително в този вид - онлайн подаване на документи, онлайн изпити, онлайн плащане на таксите, онлайн записване... 
- Оставам с впечатлението, че това ви вдъхновява...
- Всъщност това, което години наред правехме, разработвайки условията и детайлите на електронно обучение, сега имаме възможност да го реализираме. Затова неслучайно казах и в моето обръщение към студентите и колегите, че ни се предоставя шанс да използваме кризата като възможност - както  гласят двата йероглифа, с които китайците обозначават думата „криза“. Освен това аз съм убеден, че силните се доказват именно в трудни моменти. И 
Русенският университет винаги се е доказвал във времето точно когато е трябвало да преодолява сложности
Надявам се и сега да излезем от тази кризисна ситуация още по-силни. 
- Допускате ли вариант да удължите семестъра, респективно учебната година?
- По никакъв начин не подлагам на съмнение семестъра! Засега се справяме добре. И трябва да кажа, че РУ стои най-добре сред всички университети в страната. Едва ли има друг университет, който да е преминал сега на 100-процентно дистанционно обучение. А наред с останалите задачи имаме и нови - като писане на нови учебници и учебни пособия или актуализиране на досегашните е-учебници, преподавателите работят върху свои публикации и монографии. Така сме организирали процеса, че да се свърши максимално много работа. 
- А няма ли да се изкушите и след като отмине тази криза да продължите да действате дистанционно? 
- Дистанционното обучение е изключително работещ вариант в ситуация като тази, но то не формира пълноценен образователен процес. 
Привърженици сме на смесената форма на обучение
Още повече, че имаме специалности, подготовката по които е невъзможна без практически занятия. Сега провеждаме симулации, но все пак практиката е задължителна. Надявам се да имаме поне една-две седмици преди края на семестъра, който е в края на месец май, за да можем да проведем и тези практически занятия на студентите.
- Предстои ви и кандидатстудентска кампания. Какво очаквате от нея? 
- Надявам се тя да премине безпроблемно, като прогнозите ни са за около 1700 студенти първокурсници в 50 бакалавърски специалности на 23 професионални направления, тази тенденция задържаме вече трета година. РУ е един от определящите фактори за развитието на региона - той 
гарантира разрешаването на демографската криза, като много млади хора остават в региона
и гарантира развитието на местната икономика. Неслучайно големи фирми като „ВИТТЕ Аутомотив“ и „Монтюпе“ предпочетоха Русе именно заради наличието на университет.  
- Въвеждате ли нови специалности? 
- Модернизираме сегашните... Всъщност, имаме две нови специалности, които са в процес на акредитация - „Дигитален мениджмънт и иновации“ и „Лекарски асистент“ - бившите фелдшери. Ако акредитацията стане до юни-юли, ще можем в началото на септември да обявим допълнителен прием по тези специалности. 
- И накрая, позволете един личен въпрос: какви уроци ви даде вашето лично здравословно премеждие неотдавна?
- Доста сериозен урок ми даде. Стресът ми беше много голям. Около месец не бях в добра кондиция, след това преминах през продължителен период на възстановяване. И през това време успях да премисля много неща. И си казах, че трябва да живея по-спокойно, да не се ядосвам, да отделям повече време за себе си, за почивка. След това нещата някак пак си влязоха в онзи динамичен ритъм, както преди. Но 
напоследък все по-често се сещам за моите размисли и понякога успявам да си наложа ограничения
Старая се да дозирам контактите, гостите, официалните работни вечери, ангажирам за това все повече заместник-ректорите, прехвърлям им повече дейности. Така че малко съм редуцирал напрежението. Макар че продължавам да излизам точно в 8 часа от нас сутрин и да се прибирам не по-рано от седем вечерта. И много се радвам, когато успея да намеря време да отида на вилата в село Екзарх Йосиф. Там преди 14 години съм посадил над 50 овошки - ябълки, череши, круши, кайсии - голяма радост ми е да се грижа за тях, докосването до природата не може да се сравни с нищо друго.