Медицинските центрове в Русе са с тежки симптоми на финансов колапс след обявяването на извънредното положение на 13 март. При средно национално ниво 60% спадът на пациентите в някои от бившите поликлини е около и над 80%, по-добре, но само като процентно съотношение, е ДКЦ 2, където свиването е с около 40%.
При нас намалението на пациенти за джипита и специалисти е огромно, посочи управителят на ДКЦ 1 д-р Цветан Райчинов.
Основният поток е от болни от остри простудни заболявания и нуждаещи се от месечните се рецепти.
Сходна е ситуацията и в Транспортния диагностичен център. 
Коридорите кънтят празни, тук там пред някой кабинет има пациенти, каза упровителят д-р Цветан Лилов. 
В ДКЦ 2 намалението е с около 40% в сравнение с февруари, когато по коридорите хората не можеха да се разминат, посочи собственикът на лечебни заведения „Медика“ доц.Кирил Панайотов.
Тежко е положението и в Медицински център 1, обясни управителят му д-р Стоян Стоянов. Фоайетата пред кабинетите са пусти, а това е пагубно във финансов план.
Поради наложените забрани не можем да провеждаме профилактични прегледи и имунизации и пациентите значително намаляха. След 13 март хора идват по два повода - главно с остри простудни заболявания и за предписване на лекарства. Преди 10 дни пациент под карантина заради връщане от рискова държава ми се обади заради повишена температура. Веднага организирах линейка от Спешна помощ да го време от дома и да го откара в Инфекциозно отделение, но за щастие пробата му за Ковид-19 се оказа отрицателна, разказа един от най-предпочитаните общопрактикуващи лекари - д-р Айдън Джиниев.