Бедствието Ковид-19, което ни връхлетя като че ли изведнъж и на 13 март само за ден ни показа колко много възможности сме имали, докато сме се оплаквали и сме се чувствали ограничени, тепърва ще отеква. Но приключилото в сряда извънредно положение донесе не само страхове за здравето и мрачни предчувствия за бъдещето, а и една добра новина - милосърдието, състраданието, дарителството, не са само помпозни думи в речите на бляскави светски събития от рода на благотворителните търгове, а реалност. Огромна част от хората се включиха в различни кампания - от изпращане на SMS в полза на медиците до включване като доброволци в грижите за самотни и безпоможни хора.
Стойността на направените за двата месеце на извънредното положение дарения вероятно надхвърля 600 000 лева, но няма как да се оцени точно. Не само заради клиширания, но верен факт, че всеки жест е безценен и че левчето на останалия вкъщи заради пандемията работник тежи не по-малко от носките на големите компании, а и заради невъзможност да се остойностят част от даренията. Те често са маски, защитни облекла, храна, труд и са също толкова важни, колкото паричните вноски.
Опитахме се да очертаем контурите на дарителството в Русе чрез най-големите получатели - Общината, болниците и Червения кръст. 
По обявената от Община Русе дарителска сметка са преведени 52 000 лева, които са използвани за закупуване на хранителни продукти за социално слаби граждани, препарати за дезинфекция на социалните заведения, паркове и градинки.
Много повече обаче са материалните дарения.
В периода 13 март-13 май получихме маски за многократна употреба от шивашки фирми, защитни облекла и шлемове, хранителни продукти от търговски вериги за хора в нужда, пръскачки за дезинфекция и гориво за автомобилите, които са разнасяли храна до домовете на нуждаещи се, отчете зам.-кметът Златомира Стефанова.
В Университетска болница „Канев“ са постъпили 350 000 лева, с които са купени модерни апарати за борба с коронавируса, защитни облекла, маски, шлемове, предпазни костюми и бързи тестове за откриването му. Най-големите дарители са „Еконт Експрес“, „Нетуоркс България“, „Монтюпе“ и Българската банка за развитие.
В дарителската кампания са се включили и много граждани.
Изразявам своята благодарност към всички дарители, които направиха така, че медицинските ни екипи да усетят съпричастността на обществото и да бъдат по-спокойни в грижите си за пациентите, каза изпълнителният директор на болницата Иван Иванов.   
Университетска болница „Медика Русе“ е получила скромни като сума порични дарения - над 20 000 лева, с които е купила бързи тестове за Ковид-19, термометри, защитни очила, облекла и дезинфектанти. С най-голям принос са фирмите „Медикал Дивайсис“, „Метика 2000“, „Астер Русе“, „Автокомфорт“, както и много граждани. 
Много от даренията включват предпазни работни облекла, водонепромокаеми гащеризони, шлемове, маски и очила, които също не са евтини, но за нас са ценни не само като материална, а и като морална подкрепа, подчерта административният директор на „Медика Русе“ Алисе Муртезова и също изказа благодарност към дарителите.
Даренията за Белодробната болница са за над 62 000 лева, каза управителят д-р Светослав Дачев. Сред големите донори е фирма „Киези“ с 10 000 лева, с които е закупен апарат за мониторинг на пациенти и перфузори за венозно вливане на течни разтвори. За същата сума от „Приста ойл“ са купили и дарили защитни облекла и спирт. Благодарение на двата Ротари и Лайънс клуба, както и на фирмите „Доминекс ПРО“ и „Холлеман“ Белодробната болница закупи модерен преносим бронхоскоп, предпазни облекла и маски за общо 27 000 лева. От дарения на отделни граждани в размер на 5400 лева са купени бързи тестове, които болницата използва и до момента. 
Получихме като дарения близо 1200 пакета с хранителни продукти от първа необходимост, които раздадохме на хора от различни уязвими групи, каза директорът на БЧК-Русе Антоанета Ябанозова и напомни, че кампанията за набиране на храни продължава в офиса на организацията в блок „Плиска“ на едноименната улица.