Дни наред пред Бюрото по труда в Русе се вият мрачни опашки. Десетки хола остават без работа заради епидемията от Ковид-19 и последната им надежда е регистрацията на трудовата борса. Обслужването в сградата на „Дунав“ 10 обаче отнема време. Чакането се налага и заради въведената организация и недопускането на струпването на хора в офисите, за да бъдат спазени всички мерки за безопасност. Освен това от бюрата поеха изцяло обработката за заявления за безработица, за да улеснят гражданите, които иначе трябва да се разходят и до НОИ. Това от една страна спестява чакането пред гише на осигурителния институт, но пък натоварва още повече бюрата по труда.

Видимо чакащите граждани също спазват противоепидемичните мерки, като стоят на разстояние метър-два един от друг. Голяма част от останалите без препитание са работили в заведения и магазини, които са затворили заради въведеното извънредно положение.  
Броят на регистрираните безработни скочи рязко след обявяването на извънредното положение, като дневно в първата седмица се регистрираха по 50-60 човека. Повечето от хората са освободени по взаимно съгласие или са били в изпитателен срок. Само за една седмица след въвеждането на извънредното положение над 200 безработни русенци се регистрираха в Бюрото по труда, докато преди за седмица се регистрираха по 60 души. Истинският наплив обаче се очаква тепърва, след като изтекат стандартните едномесечни предизвестия на освободените от останалите без работа фирми. 
От Агенцията по заетостта по-рано призоваха гражданите да останат по домовете си и да се регистрират онлайн, без да посещават офисите на бюрата. Така те могат да получават посреднически услуги за подпомагане търсенето на работа дори и в условията на прилаганите мерки за ограничени контакти и задължителна дистанция. От агенцията припомнят също, че хората могат да се възползват от отложените срокове и да се регистрират в срок до 14 дни след отмяна на извънредното положение.