Цените на хранителните стоки в световен мащаб се понижиха рязко през март, засегнати от спад в търсенето, свързан с пандемията на коронавирус, и спад в глобалните цени на петрола, съобщава Reuters по данни на агенцията по храните на ООН.

Ценовият индекс на Организацията на храните и земеделието (FAO), който измерва месечните промени за кошница от стоки, сред които зърнени култури, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар, се е понижил с 4.3% спрямо февруари до 172.2 пункта.

„Спадът на цените до голяма степен се обуславя от факторите на търсенето, а не от предлагането. Факторите на търсенето се влияят от все по-влошаващите се икономически перспективи“, посочва FAO.

Индексът на цените на захарта на FAO отчете най-голямо понижение, свивайки се с 19.1% спрямо предходния месец. Спадът е предизвикан от намаляване на потреблението и по-ниското търсене от производителите на етанол поради скорошния срив на цените на суровия петрол, съобщи базираната в Рим агенция.

Индексът на цените на растителното масло е с 12% надолу заради поевтиняването на палмовото масло, което беше свързано с понижаване на цените на суровото минерално масло.

„Цените на петрола са се понижили наполовина и повече през изминалия месец, което катализира голямо въздействие надолу върху биогоривата, които са важен източник на търсене на пазарите на захар и растителни масла“, заяви анализаторът на FAO Питър Тоенес.

Индексът на цените на млечните продукти се сви с 3%, обусловен от намаляването на котировките и забавянето на глобалното търсене на внос на обезмаслено и пълномаслено мляко на прах, докато индексът на месото се понижи с 0.6%.

Индексът на цените на зърнените култури падна с 1.9%, като цените на ориза са изключени от тенденцията към поевтиняване, като вместо това се увеличават за трети пореден месец. Тенденцията се случва заради притесненията относно пандемията и съобщенията, че Виетнам може да въведе забрана за износ.

FAO потвърди по-ранната си прогноза за производството на пшеница през 2020 г. – тя остава непроменена в размер на 763 млн. тона – близо до рекордно високото ниво от миналата година.

„Това, съчетано с множество запаси, ще помогне за предпазване на хранителните пазари от смут по време на бурята с коронавирус“, прогнозира агенцията.