Опровергаха опасен мит - че не можеш да пипнеш заразата, ако имаш друга респираторна инфекция

Възпалението на очната лигавица, или конюнктивит, също е сред симптомите на коронавируса, обявиха офталмолози от САЩ. Те се базират на две китайски изследвания. Според едното конюнктивит е бил открит у всеки 30-и с КОВИД-19. Другото посочва, че при 1099 заразени 9 са имали очно възпаление.

Преди известно време бяха описани още два интересни симптома на коронавируса - пълна или частична загуба на обонянието и вкуса.

Може ли хората да боледуват едновременно от КОВИД-19 и друга респираторна инфекция? Твърдеше се, че това няма как да стане, но учени от Станфордския университет в САЩ опровергаха този опасен мит, съобщи сайтът Лента.ру. Според изследването им всеки пети, заразен с коронавируса, е инфектиран и с други респираторни вируси. Така че ако си мислите, че другите патогени могат да ви предпазят, жестоко се лъжете. казват американските експерти. Изводите са направени на основата на данни за 562-ма души с подозрения за КОВИД-19, от които 49 се оказали действително заразени. Вече бе установено, че страдащите от сърдечносъдови заболявания рискуват 4,5 пъти повече да умрат по време на пандемията.

Коронавирусът мутира и по света вече циркулират 8 негови разновидности, съобщиха учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско. Успокояващото е, че разликите между тях са много малки и никой не е по-смъртоносен от другите. Освен това те не еволюират към по-опасни разновидности. Според учените в САЩ вирусът мутира 8-10 пъти по-бавно от този на грипа и това е добра новина за създаването на ваксина.

Точно на обратното мнение е руският лекар Захари Лейкин, директор на фармацевтична компания. В интервю за руски медии той посочва, че РНК вирусите, към които се отнася и КОВИД-19, имат способност да мутират с висока скорост. Според него по времето, когато китайците са предали на колегите си няколко десетки щама на вируса, в него вече е имало 149 мутации.