Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че е отменил заповедта си за задължително носене на защитни маски на открити и закрити обществени места.

Като причина за това, той изтъкна липсата на пълно обществено съгласие.

Искам да ви уверя, че мярката, която предприехме от вчера за задължително носене на маска, правителството силно я подкрепя. Тъй като обаче няма пълно обществено съгласие искам да ви уведомя, че подписах заповед, с която отменям точка 9 от вчерашната си заповед до постигане на консенсус в обществото. Вместо това държавата ще закупи 1 милион маски, които ще ги раздадем чрез МТСП и регионалните му служби на социално слаби хора и на тези, които нямат възможност да си закупят, обясни Ананиев.

Здравният министър уточни, че маските, които държавата ще закупи, ще са медицински с необходимия сертификат и по стандарт, които предпазват от Covid-19.

Той каза още, че е разговарял с премиера Бойко Борисов и всички мерки, които се предприемат от щаба, правителството и се реализират в заповеди на министъра на здравеопазването, са насочени само и единствено към защита на здравето на българските граждани и ограничаване разпространението на коронавируса в България.

"Не случайно ЕК силно подкрепи мерки, които приема българското правителство и държава. Особено подчертават, че те са превантивни и ни дават за пример на всички останали държави. Същата подкрепа намерих и сред моите колеги на двата извънредни съвета на здравните министри в Брюксел", каза още здравният министър.

Ананиев обаче уточни, че силно препоръчва на хората да носят маските си ежедневно.

"Използването на маските дава възможност за отдалечаване от онези мерки, които значително ще ограничат гражданските права на българското население. Дълбоко сме убедени, че тази мярка води до отдалечаване на онзи момент, в който ще трябва да пристъпим към по-тежки и по-трудни за българските граждани мерки", допълни министърът.

Кирил Ананиев благодари на всички българи, защото "има промяна в мисленето и поведението им".

"Явно българският народ в такива критични моменти намира сили да се стреми към целта, а именно опазване на здравето му", заяви той.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов допълни, че новата заповед за маските ще е препоръчителна. 

"Целта не е да принуждаваме хората, а да ги убедим, че това е важно за тях. Препоръчвам хората постепенно да се снабдят с маски и да ги ползват, когато са в затворени помещения или с други хора, например когато са в магазин", допълни той.

Маринов съобщи, че след първоначалните опити за контрабанда на маски, извън граница, към момента такива не се наблюдават.

Общо 402 са случаите на съставени актове за административни нарушения във връзка със забраната за паркове и градини и събиране за повече от двама възрастни, каза още вътрешният министър.

Маринов обясни, че служителите на МВР не са глобявали никого за неносене на предпазна маска, тъй като все още не са започнали да следят за изпълнението на заповедта на Кирил Ананиев.