Напоследък, както казваше един бивш русенски депутат по друг повод, пуснеш ли си телевизора - Ивет Лалова, врътнеш ли копчето на радиоапарата - Ивет Лалова, отвориш ли вестник - Ивет Лалова. Най-добрата и безспорно очарователна българска спринтьорка даже дава кулинарни съвети. Няма лошо - всяка реклама идва на мястото си и носи някакъв бъдещ дивидент. Особено когато се поднася от популярна личност със слънчев характер, високи постижения и широка ослепителна усмивка.
Наистина ли обаче Ивет е най-добрата наша спринтьорка?
Поразровихме се тук-там и какво открихме.
Че три от четирите държавни рекорда в спринта са все още във владение на една жена, която не обичаше и не обича да шуми около себе си. Тя се казва Анелия Нунева и е рожба на Спортното училище в Русе. Помните я, нали - наричаха я Бялата негърка!
Та Анелия държи най-добрите родни постижения на 50 и 60 метра - 6,12 и 7,03 секунди. Рекордът й на 200 метра, който е актуален и до днес, е 22,07. Постигнат е през далечната 1997 година.
Най-силното й бягане на 100 метра е 10,85 /през 1988 година/.
Да видим „бележника“ на Ивет Лалова-Колио.
Единственият й национален рекорд е на 100 метра - 10,77 /Пловдив, 2004 година/. Най-доброто й постижение на 200 е 22,32 /Пекин, 2015 година/.
Когато през миналата година пробяга 200 метра за 22,82, медиите гръмнаха - личен резултат през сезона за чаровната Ивет! И точно за такива постижения без медал от голямо първенство бе определена може би за спортист №2 на България за 2019 година. Допълнителният аргумент за маскировка беше „за дългогодишно присъствие в спорта“.
Публична тайна е, че настана тих ропот и мнозина не бяха съгласни с подреждането в десетката. Но това са вече минали времена.
Идеята ни далеч не е да противопоставим Анелия срещу Ивет. Само уважение за каторжния им труд! Само цитираме статистика, а и ни е интересно да наблюдаваме отстрани кой как осребрява присъствието си в спорта.
Може да прогнозираме с голяма доза сигурност, че след края на кариерата си Лалова може би ще води тв предаване, ще бъде част от някакво жури за поредния суперталант български, или ще пусне модна линия на свое име. Всеки има право да използва плюсовете си и да осмисля живота си така, както го разбира.
Сигурни сме и какво ще прави пак Анелия - ще стои скромно встрани и малцина ще знаят, че само през миналата година тихо и кротко бе в основата на две русенски състезания - пробега Русе-Гюргево и турнира „Младост“.
С нея обаче ще са цифрите, а те казват, че три от четирите български рекорда в спринта са нейни. И както българският спорт е тръгнал да се свлича надолу и надолу - явно за вечни времена. Това трябва да се знае.