Топлото и слънчево време изкара много хора по улиците на Русе въпреки наложената забрана заради коронавируса. Читатели сигнализираха в „Утро“, че на Централния пазар и градинките в кварталите русенци не спазват препоръчителната дистанция от 2 м. По думите им в събота алеите на пазара били пълни с хора, които вървели рамо до рамо и се разминавали на 20 см с другите посетители. Детската площадка срещу Халите пък била пълна с деца, които се гонели и си играели едно до друго, а родителите им си приказвали с чаша кафе от близкия кафеавтомат, и изобщо не им правели забележки. Къде е полицията, нали тя трябваше да следи да няма струпване на хора и да се спазват карантинните мерки, питат читателите.
Впечатлен от раздвижването в града, в събота пообед кметът Пенчо Милков призова русенци да спазват забраната, за да опазим града си чист от коронавирус, както е досега.
Проверка на „Утро“ вчера пообед установи, че по центъра се разхождаха пет-шест двойки, като повечето от тях бяха с маски на лицата. По пейките в градската градина нямаше никой. Малко по-късно обаче по Главната се появиха майки с детски колички или с малчугани с тротинетки. По кея няколко човека разхождаха кучета. В ранния следобед градинките пред блоковете по „Борисова“ се напълниха с хора, а детските площадки с деца. По пейките в междублоковите пространства в „Здравец“ имаше насядали едни до други млади мъже, които си приказваха с кафета в ръце. За съжаление, много от тях мислят, че като са млади коронавирусът ще ги пощади, но жестоко се лъжат. Данните показват, че вече има и млади хора, които са поразени от вируса и ако имат хронични заболявания, това може да е фатално, коментира мъж на средна възраст.
Никъде не се виждаха полицаи, които би трябвало да следят за спазването на забраната да не се излиза от вкъщи и да предупреждават хората да се прибират по домовете си.