Фирмите да запазят персонала въпреки трудностите, призоваха работодателските организации в Русе на среща с икономическия зам.-кмет Златомира Стефанова. Препоръката на бизнеса е работниците и служителите да се пуснат в платен отпуск по време на бушуващата в момента икономическа буря, а ако се наложи, персоналът да излезе в неплатен отпуск, но за не повече от месец.
Един от плюсовете на Русе - близостта на Румъния, сега се превръща в проблем. Фирмите, които са  насочили бизнеса си натам, не могат да си позволят оперативно посещение в страната, тъй като всеки влизащ от България трябва задължително да спазва 14-дневна карантина.
Русенската търговско-индустриална камара съобщи, че издава сертификати за форсмажор, които дават възможност на фирмите, които не могат да изпълнят сроковете за поръчки или доставки заради извънредното положение, да го представят на своите контрагенти. 
Местната администрация има сравнително ограничени възможности да противодейства на икономическата криза, но трябва да продължи да развива социалната си функция, която ще бъде още по-важна в следващите месеци, категорични бяха представителите на бизнеса в региона, посочи зам.-кметът Стефанова.