Община Русе вече ще предоставя на партиите безплатно общински помещения за дейността им. Това ще стане след решение на общинския съвет, като право да ползват безвъзмездно офис ще имат всички партии, получили над 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори.
Вместо досегашните договори за наем кметът ще сключва с партиите договори за безвъзмездно ползване на имотите частна общинска собственост със срок до края на мандата на Народното събрание. Така обаче общинският бюджет ще загуби парите от наем, които събираше до момента от политическите формации, ползващи общински помещения за свои клубове. Досега партиите плащаха символичен месечен наем от 1,50-2,60 лева на квадратен метър, като офисите в центъра ги ползваха срещу около 100 лева на месец.
 На последните парламентарни избори над 1% получиха девет формации - ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС, Воля, Реформаторски блок, ДОСТ, Нова Република и АБВ. Договори за безвъзмездно ползване на общинските имоти обаче ще могат да сключват само партии, но не и коалиции. Така на практика искания за безплатно предоставяне на офиси до кмета могат да отправят четири партии - ГЕРБ, БСП, ДПС и Воля, останалите са участвали в коалиция. 
До безвъзмездното предоставяне на имоти се стигна, след като през юли миналата година със законови промени Парламентът задължи общините да предоставят безплатно офиси на партиите с над 1% от действителните гласове на последните избори за народни представители. Предстои Общинският съвет в Русе да гласува новите промени в наредбата и така да я синхронизира с изискванията на закона.