В градските автобуси и тролейбуси да се монтират диспенсъри с дезинфектанти, а по ключови спирки и на обществени места - мивки с вода и сапун. Това вече е направено в Бургас и от общинското ръководство на ГЕРБ поискаха мерките да се въведат и в Русе. Те изпратиха второ отворено писмо, адресирано до кмета Пенчо Милков, в което предлагат четири важни мерки, които общината трябва да вземе с цел превенция от Ковид-19.
От ГЕРБ настояват да се облекчат родителите, като отпаднат таксите за детски градини и ясли, които продължават да текат в периода на извънредното положение. Препоръчват също така във всички сгради на община Русе да се въведе ежедневно измерване на температурата на служителите с цел превенция срещу потенциална опасност от зараза.
В писмото от ГЕРБ припомнят и за част от идеите, предложени в петък, които все още не са изпълнени. Сред тях са удължаване на срока на изтичащите карти за градския транспорт, сторниране на наемите на общински помещения за търговия, мерки за проследяване на завръщащите се от други градове и държави потенциални носители на вируси. 
От ГЕРБ обаче са удовлетворени, че три от предложените мерки вече са изпълнени - безплатните общински паркинги, удължаване на платеното тротоарно право и повече автобусни линии, за да няма струпвания в превозните средства.