Виждам, че в някои градове дезинфектанти се изливат на улицата, а при нас те са едно от най-скъпите неща. С изключително внимание ги даваме на кметствата. Леене по улиците на дезинфектанти е невъзможно. В общината не е постъпвала подкрепа от Националния щаб, но вярваме, че държавата скоро ще изпрати необходимото - маски, облекла, ръкавици, калцуни, дезинфектанти. Това каза кметът Пенчо Милков на брифинг за взетите мерки в условията на извънредно положение. Той беше категоричен, че общината дължи грижа на гражданите, като прави непредвидени разходи за дезинфектанти, гащеризони, ръкавици, маски, хранителни продукти, а служителите се трудят неуморно и в почивните дни. 
Кметът припомни, че бяха изработени материали и плакати за мерките срещу коронавируса, които бяха разположени по табла и спирки. По негово нареждане бяха върнати и изборните пана, за да може хората от крайните квартали да разберат какви са мерките. 
Както стана известно, само няколко часа след като бяха разлeпени плакатите от информационната кампания на общината, върху тях се появиха афиши за спектакли и концерти, разлепени от „Стефани 1982“, а гневни граждани и институции определиха постъпката като вандализъм. 
Когато в извънредно положение са махнати плакати, които указват на хората как да се държат в криза, не е вандализъм, а е нагла агресия към здравето на съгражданите ни. Политическата надпревара приключи и няма смисъл да късат плакати с логото на общината, каза кметът. Той отбеляза, че вандализмът е болна тема за града, но в настоящия момент това не е просто вандализъм, а проява на изключителна агресия към цялото общество, коментира Милков. 
Що се отнася до направените извънредни разходи и действията на общината, за да посрещне кризата, Милков е възложил няколко анализа. Ще се извърши финансово-икономически анализ на приходите и разходите в променената обстановка, като от него ще стане ясно дали е възможно отпадане на таксите за детските градини, възложен е анализ на доставките, на помещенията, дадени под наем. 
Равносметката е, че намаляват приходите на общината, а разходите се увеличават. От последната сесия отпаднаха точките, които щяха да донесат приходи на общината, посочи Милков и отбеляза, че плащането на данъци и такси към общината е патриотична постъпка. 
В тази връзка той прикани гражданите и русенци, които живеят в чужбина, да продължат да подкрепят общината - с личен труд като доброволци, с дарения на материали, предпазни средства и дезинфекциращи препарати и чрез доставка на храни за служителите на терен. 
В тази връзка е разкрита банкова сметка, по която всеки желаещ може да направи дарение. Средствата ще се използват за закупуване на необходимите материали за борба с пандемията, като ще бъде предоставена информация за разходването на парите. 
ОБЩИНА РУСЕ
ИНВЕСТБАНК  АД
КЛОН РУСЕ
IBAN: BG96 IORT 73798400080000
ОСНОВАНИЕ: КОД 44 51 00 - Дарения, помощи и други безвъзмездно получени суми от страната
ОСНОВАНИЕ : КОД 44 52 00 - Дарения, помощи и други безвъзмездно получени суми от чужбина