Сезонът в Първа лига и другите футболни първенства в България трябва да бъде завършен пълноценно. Това решиха днес от Българския футболен съюз след среща с представители на Професионалната футболна лига, Аматьорската футболна лига и Асоциацията на българските футболисти.

“Всички заинтересовани страни, участвали в дискусията, се обединиха около тезата, че трябва да се работи в посока нормалното завършване на първенствата на всички нива в българския футбол. За тази цел БФС е разработил няколко варианта на календар до края на сезона, които бяха представени пред ПФЛ, а тя от своя страна ще комуникира с професионалните ни клубове своевременно”, се казва в съобщение от БФС.

“Експертната работна група е в постоянен контакт с представителите на държавните органи и с Националния оперативен щаб, като всички решения и последващи действия, касаещи професионалния и аматьорския футбол в България, ще бъдат съобразени със срока на обявеното извънредно положение на територията на страната, както и с препоръките на УЕФА. Ръководството на Българския футболен съюз напълно разбира притесненията на клубовете от създалата се ситуация, но категорично заявява, че нормалното завършване на първенствата е изцяло в полза на българския футбол”, допълват от футболната централа.

“Предвид форсмажорните обстоятелства и с цел облекчаване работата на клубовете, БФС удължава крайния срок за лицензиране за сезон 2020/21. Още веднъж отправяме апел към всички футболни хора за спазване на препоръките на Националния оперативен щаб с цел ограничаване на епидемията от COVID-19 и се надяваме скоро футболният живот в страната да бъде подновен”, се казва още в съобщението от БФС.

Миналата седмица няколко клуба от efbet Лига поискаха първенството да завърши със сегашното класиране и да не се играят повече мачове или да бъде довършен само редовният сезон и да се отмени плейофната фаза на шампионата, заради влошаващото се положение с пандемията от COVID-19.