Контролите на футболния „Дунав“ приключиха, а в събота отборът ще открие пролетната сесия в Трета лига с мач срещу „Устрем“ /Дончево/. Какво се видя в тези проверки? С този и други въпроси „Утро“ се обърна към треньора Ивайло Кирилов.

- Иво, какви са изводите от приятелските срещи?
- Видя се къде сме.
- Къде сте?
- Като лидери в първенството сме в комфортна позиция, но стана ясно колко много имаме да работим. Да вземем мача с гостите от Букурещ „Прогресул Спартак“ /0:3/. Румънците ни направиха показно - бързи, мотивирани, агресивни, без караници на терена. И те са лидери в тяхната Трета лига, но ни надиграха. Нашите футболисти бяха някак лежерни. Имам и обяснение - може би им се натрупа умора, а не е тайна, че българските отбори не са свикнали да играят през три дни. Иначе като цяло серията от проверки беше полезна. Умишлено искахме да се срещнем със силни отбори, за да видим какво е нивото ни. Срещу „Черно море“ бяхме прилични, а срещу „Етър“ - отбор, запътил се към елита, се представихме доста солидно. Имахме и доста контузени хора, което също трябва да се отчете.
- Какво мислиш за завърналия се в отбора Кристиан Върбанов?
- Личи си - поне аз мисля така - че след като бе в ЦСКА 1948, му липсва игрова практика. Ползвахме го на две позиции - като десен бек и вътрешен халф. Кристиан може много повече и тепърва ще търси най-добрата си  форма. Очаквам много повече от него. Безусловно трябва да е един от водещите играчи на терена - като игра и влияние.
- Александър Кирилов?
- След тежката контузия и операция в коляното той се представя обнадеждаващо. Момчето има талант. Към момента се нуждае от малко повече увереност. Сигурен съм, че ще я намери. Като снажен централен нападател задължително трябва да подобри и играта си с глава.
- Много се говори отсега какво трябва да се направи, че отборът да изглежда добре във Втора лига. Какво мислиш по тази тема?
- Когато казвам, че имаме нужда от опитни играчи, някои ме питат: „Ама, защо да не дадем шанс на русенци?“. Да им дадем, но къде са футболистите, готови за професионален футбол? Да, имаме добри момчета, но наистина се нуждаем от подкрепления. Дали ще ги имаме, е друг въпрос. И веднага давам пример с Кристиян Господинов, който е роден през 2004 година. Наше, русенско момче. Където и да го сложиш, се доказва отсега. За мене няма млади и стари. Който може, ще е титуляр. Като русенец и аз искам отборът да е съставен от местни хора. Но какво ще стане, ако тимът тръгне зле във Втора лига? Първите подвиквания от трибуните ще са: „Абе, Иво, какво става?“... Да се разберем - не отписваме никого. Затова с колегата Мартин Цирков говорим всеки ден. Няма мач, след който да не правим анализ върху базата на видео. А там се вижда всичко. Има и позитивни моменти - някои футболисти, без да цитирим имена - се представят добре. Други има какво да доказват.
- В крайна сметка каква е поуката от тези проверки?
- Има да учим още много - както ние като треньорски екип, така и футболистите.