Абсурдни, популистки и патетични. Така накратко председателят на групата на ГЕРБ в общинския съвет Бедрос Пехливанян описа идеите и думите на кмета Пенчо Милков, които той лансира по време на сесията в четвъртък, малко след като опозицията напусна заседанието. Тогава Милков укори най-многобройната група съветници, че при първата трудност дезертират и отказват да работят, докато в същото време стотици шивачки, леяри, лекари, служители в администрацията и социалния патронаж не спират да се трудят. От ГЕРБ пък припомниха исканията си сесията да се проведе или онлайн в духа на 21 век, или да се отмени, тъй като крие сериозни здравословни рискове. В конфронтацията вчера се включи и председателят на общинския съвет Иво Пазарджиев, който посочи, че законът не позволява сесия да се проведе онлайн, нито пък да се вземат неприсъствени решения. В писмо, адресирано до Пехливанян, Пазарджиев заявява, че цяла седмица председателят на групата на ГЕРБ опитва да трупа политически дивиденти на база страха на гражданите от пандемията. Той отстоява позицията, че съветниците няма как да преустановят работа, а заседанието е било съгласувано с министъра на здравеопазването.
Спорът между Пехливанян и Милков продължи и около идеята на кмета да се сформират доброволчески организации от политическите партии и младежките им организации, които да информират лице в лице излезлите безпричинно по пейки и разходки хора за рисковете, на които подлагат себе си и околните, както и от важността на това да останат вкъщи.
От ГЕРБ разпратиха официалната позиция на Пехливанян по въпроса късно вечерта в четвъртък, в която я описват с изречението „Да извадим повече хора на улицата, за да приберем хората от улицата!“. Според председателя на групата кметът използва твърде много думи и твърде много патетика, не зачита правилата, поставя в риск здравето и живота на много хора, за да „блесне“ една недомислена пиар идея. Пехливанян посочва, че изповядва принципите, че нито бизнесът, нито политиката трябва да бъдат за сметка на хората.
45 минути по-късно от ГЕРБ разпратиха и отворено писмо, адресирано до Милков, в което изреждат по раздели и точки мерките, които общината трябва да вземе с цел превенция от Ковид-19. Идеите са разделени на социални, бизнес и за защита на служителите. Сред тях са безплатно паркиране на всички зони и паркинги, повече автобуси, за да няма струпване на пътници, удължаване на срока на изтичащите карти за градския транспорт, опрощаване на наеми на общински помещения за търговия, удължаване на платеното тротоарно право на заведенията след края на извънредното положение и мерки за проследяване на завръщащите се от други градове и държави потенциални носители на вируси.
Вчера сутринта от общината обявиха, че със заповед на Милков всички общински паркинги ще са безплатни до 13 април. Без такса ще се спира включително на подземния паркинг на Спортната зала и зад Доходното здание.