Под домашна карантина са 195 души, които са се прибрали от чужбина. Няма засечени нарушения на наложените ограничения, съобщи областният управител Галин Григоров след вчерашното заседание на областния оперативен щаб.
„Идващите от чужбина българи трябва да попълнят анкетни карти и подлежат на контрол. Тези, които са пристигнали преди 17 март, когато мерките не бяха влезли в сила, подлежат на контрол от общините и полицията. Разпратил съм на всички общини анкетни карти“, посочи Григоров. 
В същото време стана ясно, че броят на картите расте с минути и служители на РЗИ едва смогват с тяхната обработка.
„Има заповед от прокуратурата децата и повече от двама възрастни души да не се събират на едно място. За това ще следят общините и полицията. В малките общини и населени места вече има изградена самодициплина и няма струпване на голямо количество хора на едно място. По-проблемен е Русе, но виждам, че всеки ден нещата вървят в положителна посока и хората осъзнават, че проблемът е наистина много сериозен“, коментира още областният управител. 
Той посочи, че няма опция за въвеждане на ограничителен режим на входа на града и общината, нито е необходимо въвеждането на вечерен час, тъй като нямало безразсъдни събирания.
„Обсъдени са местата, където вечер са засечени струпвания, и ще бъдат взети мерки“, посочи Григоров.
Междувременно със заповед на здравния министър Кирил Ананиев бяха въведени още по-строги ограничения, които вече са в сила.
Забранява се на хората до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден в периода от 08.30 до 10.30 ч.
Преустановяват се посещенията на паркове, детски и спортни площадки. Органите на МВР ще организират КПП-та около областните центрове, като ще се проверява целта на пътуване. Ще минават само хора с неотложно пътуване, за отиване на работа, със здравословни проблеми пътува към вкъщи или към постоянния адрес. Тези цели ще се удостоверяват със служебна бележка, медицински документи или лична карта, каза здравният министър.
Тези мерки се въвеждат за няколко дни. Ако няма резултат, всички които напускат дома си, ще имат задължение да декларират за своята отговорност, уточни началникът на националния противоепидемичен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов препоръча до неделя всеки, който работи в друг град, да се снабди с бележка от работодателя, за да бъде пропускан през изградените пунктове на всеки град.
Тези рестрикции се налагат, за да се ограничи безцелното пътуване и да се намали бързината на разпространение на коронавируса, каза Маринов.

Галин Григоров: Моля ви да
бъдете отговорни граждани

Отправям апел към всички да спазват стриктно разпореждането на властите и максимално да ограничат излизанията си от вкъщи, обърна се към гражданите областният управител Галин Григоров. 
„Всичко това се прави с една единствена цел - запазването на вашето здраве! Благодаря ви за проявеното разбиране и вярвам, че скоро заедно ще можем да се върнем към нормалния за всички ни ритъм на живот!
Моля ви да бъдете отговорни граждани на Република България и да не се поддавате по никакъв начин на непроверена и спекулативна информация. Уверявам ви, че компетентните институции правят всичко възможно по силите си за справяне със създалата се ситуация!“, се казва в обръщението.