Епидемията от Ковид-19 отменя и насрочения за 24 март търг за продажба на останалите активи от „Дунавия“, става ясно от съобщение на синдика Димитър Богданов. Решението за отлагане е взето „с оглед създалата се епидемична обстановка и въведеното извънредно положение в страната“. С този мотив вече бяха отменени какви ли не културни и спортни събития, но причината винаги бе свързана с необходимостта да се избегне струпването на хора. Такова струпване на кандидати за покупка на продаваните от 24 години активи едва ли може да се очаква, при това отварянето на оферти за всяка от двете позиции беше разделено и трябваше да се проведе през половин час. Но както всеки ден ни казват от телевизора - повече предпазливост не е излишна. Препоръка, към която явно се придържа стриктно и синдикът Димитър Богданов.
Решението му всъщност вероятно е напълно оправдано, тъй като кандидати за покупка за амортизиращите се активи съвсем не се редят на опашка. След като бившият мегазавод започна да се продава на части преди повече от пет години, предлаганите позиции се стопиха наполовина и сега са само три. Най-скъпата от тях - хладилното стопанство, се оферира за 1 900 238,00 лв. - с около 4% по-малко отколкото на предишния търг през октомври миналата година.
„Дунавия“ е в несъстоятелност от 11 декември 1996 година, но над 23-годишната сага още е далеч от приключване. През миналата година Окръжният съд даде и указания за ускоряване на процедурата, препоръката дошла след тематична проверка по заповед на главния инспектор на Инспектората при Висшия съдебен съвет. Доколко ще се бърза обаче, зависи най-вече от кредиторите, а в случая на „Дунавия“ това е държавата, която обикновено не си дава много зор.