Общината прави проучване и търси варианти за поръчка на недостигащите защитни облекла. До момента една русенска фирма е откликнала, като се търси най-изгодна цена и ще се проведат разговори и с фирми от други градове. От неделя започнахме да събираме информация за нуждите на общинските звена, общинските предприятия, по кметствата, която трябва да бъде обобщена, каза за „Утро“ зам.-кметът Златомира Стефанова. 
А иначе за част от шивашките фирми в Русе модните облекла останаха на заден план, тъй като от неделя те започнаха да произвеждат предпазни маски. Три дни след призива на общината за съдействие три фирми са предоставили над 800 маски безвъзмездно, като до края на вчерашния ден се очакваше да пристигнат още 400. Дарените маски са раздадени на шофьорите от градския транспорт, домашния социален патронаж и служители на КООРС. От специализираното звено пък раздават маски на работещи в хранителни магазини, които не са успели да се снабдят с предпазните средства.
Русе е емблема и на шивашката промишленост. Най-добрите фабрики са тук и не съм се съмнявал, че ще откликнат на молбата ни, каза кметът Пенчо Милков и благодари на шивашките предприятия от региона. 
Както „Утро“ писа, маски се шият и в Гимназията по облекло, където в понеделник бяха изработени 500 броя, а вчера организацията беше още по-добра. Те ще се предоставят безвъзмездно на русенските училища. Училището вече има поръчка и от Съюза на българските учители за ушиването на маски, каза директорката Диана Иванова.