Съюзът на хотелиерите и ресторантьорите в Русе настоява да получи от общината отстъпки от дължимите такса смет и тротоарни права, научи „Утро“ от председателя на браншовата организация Красимир Иванчев. Всички заведения затвориха врати от събота и поне до 29 март няма да имат никакви приходи. 
Според бранша, общината може да намали пропорционално таксите и данъците за периода, в който правата не могат да се ползват, а фирмите не генерират и отпадъци. Общината вече реагира, като обяви, че заплатените или дължими такси и услуги, които са ограничени по времето на извънредното положение - тротоарно право, такси за детски градини и ясли и др., ще бъдат преразгледани и ще се търсят варианти за компенсиране след изтичане на извънредното положение. 
Служителите на ресторанти, барчета и други заведения са пуснати някъде в платен, а другаде в неплатен отпуск. Всеобщата тревога е, че настават нелеки времена. Няма никакви гаранции, че това извънредно положение ще приключи до 29 март, очакванията са по-скоро ситуацията да се влошава. Глътка въздух за бранша може да е обещанието на държавата да плаща 60% от заплатите на служителите, за да не бъдат те съкращавани - схема, която без съмнение ще е необходима за повечето работодатели. Държавата обаче трябва да опрости и дължимите за този период осигуровки, смята Иванчев.