“Ситуацията е тежка, но абсолютно под контрол. В момента действа закона за защита от бедствия. Има план на община Русе за реакция в подобни ситуации, който е напълно актуален”, това заяви днес на извънреден брифинг кметът на Русе Пенчо Милков във връзка с обявеното извънредно положение на територията на цялата страна.

Той каза още: “В община Русе действа щаб, в който работят всички добри специалисти на Русе и гражданите би трябвало да бъдат спокойни, но и да изпълняват всяка мярка, която от тук нататък ще бъде сведена до тях.

Народното събрание взе много важно решение и въведе специални правила. Една от най-важните промени е затварянето на училищата. Трябва да се разбере – необходимо е децата да останат вкъщи, не да бъдат по улиците или в дворовете на училищата. Колкото и да ни е трудно децата трябва да останат по домовете си.

Днес по моя инициатива се срещнах с всички директори на русенските училища и детските градини, за да може предприетите мерки да бъдат еднакви за всички. От министерството се налага дистанционна форма на обучение, която е нужно да уеднаквим за всички училища.

Три вида търговски обекти не трябва да бъдат затворен - магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите . Всички останали обекти- да прекратят работа.  Това са увеселителните, игралните зали, дискотеките, баровете и заведенията за обществено хранене.

Общинска администрация Русе ще продължи да работи, но ще популяризира активно електронните си услуги. Те отдавна са развити и нека гражданите да ги използват.

Апелирам да се самоограничим, за да преминем по-леко през тази тежка криза.”