Как полимерни мицели могат да се натоварят с лекарствен продукт, като едновременно се диагностират болните клетки и след като се разпадне мицелът, да се освободи лекарството, за да се лекуват. Отговор на този сложен въпрос дава разработката на 27-годишната русенка Селен Исмаил, която в момента е докторант в специалност „Полимерно инженерство“. За този свой труд младата изследователка беше отличена със специалната награда на проф. Иван Шопов за изявен млад учен в областта на полимерите в националния конкурс на Съюза на химиците. Тържественото връчване на отличията беше в началото на този месец, а Селен получи наградата си лично от проф. Шопов. 
„Публикацията, с която участвах в конкурса, е „Design and synthesis of fluorescent shell functionalized polymer micelles for biomedical application“. Разработихме полимерни мицели, които функционализирахме с флуоресцентно съединение, което според рН-то на средата може да свети или не. Самите мицели може да се натоварят с лекарствен продукт. Приложение могат да намерят в
тераностиката, която става все по-модерна в последните години
„Тера“ идва от терапия и „ностика“ от диагностика, тоест едновременно могат да се диагностират болните клетки и след като се разпадне мицелът, да се освободи лекарството, за да се лекуват“, обяснява Селен. 
Всъщност тя поставя основите на тази разработка още миналата година. Дейността на младата русенка е насочена в една и съща област, като постепенно я надгражда, а анализите се разширяват. За разработката си „Нови рН-чувствителни флуоресцентни полимерни мицели за биомедицинско приложение“ Селен беше наградена през май миналата година. Тогава тя получи сертификат и награда за най-добра разработка от Федерацията на научно-техническите науки в България в XVI Научна постерна сесия за млади учени, докторанти и студенти. Тя беше посветена на 100-годишнината на Международния съюз по чиста и приложна химия и 150 години от създаването на периодичната таблица на Менделеев и беше организирана от Химикотехнологичния и металургичен университет. Само след месец младата русенка беше наградена също със сертификат и награда за най-добър постер в Десетата научна сесия „Младите учени в света на полимерите“ от Института по полимери към Българска академия на науките. Селен е участвала в над 20 конференции и много конкурси, като това са едни от последните й награди.
За нея обаче отличието от Съюза на химиците е най-ценно
„Всеки, който участва в състезание или конкурс, очаква да спечели. Очаквах, но не бях сигурна. Зарадвах се много, когато разбрах, че съм отличена. Огромна чест е да получа точно аз наградата от Националния конкурс на Съюза на химиците „Проф. Иван Шопов“ за „Изявен млад учен в областта на полимерите“. За мен тя значи много, защото се връчва за първа година“, споделя докторантката от Химикотехнологичния и металургичен университет. Тя участва за трета поредна година в конкурса, но специалната награда, с която беше удостоена русенката, се връчва за първи път. 
Селен обясни, че изискванията за участие в конкурса са да се представят всички разработки, статии, участия в конференции и награди за изминалата 2019 година. Избира се тайна комисия, която разглежда документите на всички кандидати, след което оценяват и определят кой да бъде насител на наградите. 
Този конкурс е един стимул за младите учени. Мисля, че трябва хората да имат повече смелост да участват в подобни конкурси, казва русенката.
Младата изследователка е родена в Исперих, но е израснала в Русе
след като преди 20 години родителите й се местят в крайдунавския град. Отгледана е в сплотено семейство, като майка й Селиме винаги е държала заедно със сестра й Леман да учат. Сестра й е 4 години по-малка от нея и работи като медицинска сестра. 
„Имах пълноценно детство. Тренирала съм различни спортове като баскетбол, хандбал и модерен балет. През всичките ваканции ходех на село, където играехме по цял ден навън без компютри и интернет. Обичах да карам колело, дори не слизах от него“, спомня си с усмивка Селен. Налага се обаче да сложи край на тренировките, тъй като претърпява операция на коляното.
Макар да не е родена в семейство на изследователи, младата химичка винаги е получавала пълна подкрепа за начинанията си. Майка й е шивачка, а баща й Ридван Хасан е музикант и строителен майстор. Самата Селен също има страст към музиката. Опитала е да свири на китара, но за кратко, тъй като ентусиазмът й бързо се изпарява. 
Селен завършва основното си образование в „Отец Паисий“, което е близо до дома им, с отличен успех, а след това се насочва към
Математическата гимназия в паралелка с биология и химия
„Избрах това училище, защото още в седми клас, когато започнах да изучавам химия, разбрах, че това е моят предмет. Започнах да ходя на олимпиади и състезания по химия“, разказва докторантката. 
След като завършва и средното си образование с отличен успех, Селен решава да следва тръпката си и да стане инженер-химик. 
„Въпреки че много хора около мен бяха скептично настроени, защото не е много известна професия, кандидатствах и ме приеха в Химикотехнологичния и металургичен университет. Всъщност се оказа, че има голям недостиг на кадри. А в Русе има възможност за реализация, защото има много химически заводи, които имат нужда от химици. Избрах специалността „Фин органичен синтез“, защото именно органичната химия ми е страстта. След като си изготвих дипломната работа за придобиване на степен бакалавър в Берлин, където основно работеха полимери, се насочих към специалността „Полимерно инженерство“ в магистърска степен“, разказва младата изследователка.
Страстта й към научно-изследователската работа подтиква Селен да придобие и докторска степен
Занапред определено искам да продължа да се занимавам в тази сфера и да практикувам професията си, категорична е младата русенка. 
В момента тя вече работи по специалността си, като от една година е в лабораторията на завод за рециклиране на полиолефини. 
„От една година съм на тази позиция. Заводът е нов и за мен беше едно градивно предизвикателство да се направят методите за анализ на получените продукти. Неизвестността и нуждата от набиране на информация е много добър опит, който трупам като практическа работа“, казва Селен. 
Засега изследователката няма нови проекти, но й предстоят такива, за които все още не може да предостави информация, преди да стартират. 
Младата русенска с голям потенциал и знания все още не е омъжена и няма деца, но
отскоро е сгодена, а тази година ще вдигнат сватба с избраника й Селчук Кязим
Той работи като шофьор, има камиони и извършва тежкотоварни превози, а паралелно с това учи задочно в Техническия университет във Варна. Подкрепя за всичко Селен и се гордее с нейните успехи. 
През свободното си време младата изследователка обича да пътува и често си организира различни екскурзии в България и чужбина.