С пълно единодушие парламентът гласува извънредно положение за цялата страна в периода 13 март-13 април. Гласуваха 201 депутати, против и въздържали се няма.

Решението беше взето в присъствието на премиера Бойко Борисов и повечето от министрите, които пристигнаха рано сутринта в парламента.

Министър-председателят участва на председателски съвет, на който обсъдиха решението на кабинета за обявяване на извънредно положение заради коронавируса. Мярката беше взета тази нощ на извънреден Министерски съвет заедно с кризисния щаб.

Заради председателския съвет при Цвета Караянчева се забави с час и половина редовното заседание на Народното събрание, на което депутатите трябва да изберат новия шеф на Националната здравно-осигурителна каза.

„Искаме за един месец това извънредно положение в страната, главно за тези недисциплинирани хора в страната“, аргументира се премиерът в пленарна зала“, мотивира се пред депутатите премиерът Бойко Борисов. Той изрази опасенията си, че заради липсата на приходи бюджетът на страната няма да бъде запълнен минимум три милиарда лева в края на годината

Повод за паника няма. Гарантираме, че в тази извънредна ситуация правата на българските граждани ще бъдат спазени, обеща председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че в момента е необходимо всички да проявяват разум, хладнокръвие и отговорност. Нейното очакване от правителството е да направи актуализация на бюджета и да прекъсне практиката  да раздава пари на парче. По време на председателския съвет при Цвета Караянчева тя е предложила да се разработи социален пакет, който омекоти последиците от кризата с коронавируса. Тя призова управляващи и опозиция да седнат и да предложат конкретни предложения от икономически и социални мерки.

Обявяването на извънредно положение за един месец е от първостепенно значение за защита и здравето на населението. Необходими са конкретни планове и действия. Това призова лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Според депутата предложението на правителството навременно и правилно.