Община Русе привлича лъвския пай от преките чуждестранни инвестиции /ПЧИ/ в областта, а в четири от осемте общини в Русенско изобщо не са отчетени такива. Това показва анализ на Института за пазарна икономика, като статистиката обхваща направените вложения до края на 2018 година.
За всичките години, за които се отчитат чуждестранните инвестиции, община Русе е привлякла с натрупване по 2115 евро на всеки човек, живеещ в нея. При около 159 хил. души население, това прави към 336 млн. евро. Някои от най-големите инвестиции в областния център са чуждестранни - „ВИТТЕ Аутомотив България“, „Монтюпе“, „А.Л. Филтър“, „Делта Текстил“, „Керос“, „БТБ България“, „Септона“ и т.н.
В по-малките общини обаче ситуацията е на обратния полюс и там чуждестранните инвестиции са изключително рядка екзотика. Въпреки данъчните преференции за вложения в такива малки общини, в които обикновено има значително по-висока безработица, инвеститорите масово ги заобикалят. В четири от осемте русенски общини - Ветово, Борово, Иваново и Ценово, те изобщо липсват, според данните на ИПИ във всяка от тях инвестициите са нула. В останалите три пък са символични - в Сливо поле те са 5 евро на човек, в Бяла - 112 евро, а в Две могили - 289 евро на човек. 
Това обяснява и защо във всички областни класации за привлечени чуждестранни инвестиции Русе е доста назад. В доста региони на страната малки общини привличат сериозни инвестиции. Девня е на първо място с 92,3 хил. евро на човек, на второ - Гълъбово с 57,5 хил. евро на човек, а на трето - Пирдоп с 45,6 хил. евро. Общини в периферията на големите центрове като Елин Пелин, Божурище, Костинброд и Марица също са в топ 15. От туристическите общини много напред се класират Каварна и Созопол. Такива примери обаче липсват в Русенска област.