Недоволство от първоинстанционната присъда, с която 76-годишният Петко Славов, който прегази с камиона си 5-годишната Марая в Долапите, бе наказан на 3 години затвор, изразиха всички страни по делото и затова спорът предстои да се реши от Апелативния съд във Велико Търново.
Според прокуратурата наказанието е справедливо, но неправилно възрастният шофьор е оправдан по обвинението, че е избягал от местопроизшествието.
„Има данни, че Славов е видял надвесената на пътя баба и е чул виковете й, което е индикация, че е осъзнал, че нещо се е случило, дори и да се приеме, че не е разбрал, че е блъснал дете. Вместо да спре и да провери, той решил да си продължи по пътя. Това е сигнал, че е искал да заличи връзката си с произшествието и участието си в него“, заявиха пред „Утро“ от прокуратурата.
От своя страна, съдът цитира задължително постановление на Върховния съд, според което за бягство от мястото на инцидента отговорност се поема, когато виновният е искал да заличи или укрие доказателства или участието си в него. Според магистратите данни за подобно поведение от страна на Славов няма и остава неизяснено защо той не е спрял. За възможна причина се посочват възприятията на дядото, които са отслабени от възрастта му, както и тезата му, че не е разбрал, че е прегазил дете, още повече че камионът му е голям и груб за сметка на крехкото момиченце.
Адвокатът на Славов пък настоява за условна присъда.
Както „Утро“ писа, 76-годишният шофьор без задължителен психотест, с камион без преминат технически преглед, на 4 февруари бе осъден на 3 години затвор и отнемане на книжката за 5 години, след като на 12 ноември блъсна фатално 5-годишното момиченце. Това е третият сериозен инцидент в живота му, след като веднъж е отнел друг човешки живот при катастрофа, а втори път ранил дете и му причинил средна телесна повреда. В началото той твърдеше, че бабата не се е погрижила за внучката си, като я е оставила да се разхожда безнадзорно. Със старта на делото обаче дядото промени тактиката си, призна обвиненията и поиска съкратен процес и намалено наказание с надеждата да бъде осъден условно, което на този етап не постигна.