Препаратите за лечение на върлуващия с пълна сила сред децата грип са изчерпани от аптеките, а фарцамевти обясняват, че няма наличности дори по складовете. Тази ситуацията стигна до „Утро“ от разтревожени майки с малчугани, болни от грип тип Б, които биват поставени в шах - с омаломощени от тежкия вирус деца, на които няма как да осигурят адекватно лечение, тъй като няма откъде да купят медикаменти.
Изпадналите в безизходица родители дори направили проучване каква е ситуацията в другите части на страната с надеждата познати да им изпратят търсения медикамент по куриер. Проверка обаче установила, че в областни центрове като Силистра и Пловдив също няма лекарства за деца и по думите на аптекари ситуацията навсякъде била една и съща - препаратите са изчерпани, няма нито налични количества, нито вероятност от скорошно зареждане. Дали положението се дължи реално на огромния брой заболели и предприетото от тях лечение, дали е налице презапасяване от страна на паникьосани семейства, които искат да имат оръжие срещу грипа, ако се заразят или медикаментите липсват по други причини, е въпрос на догадки. Факт е, че има родители, които вече опират до аптеки в Румъния в желанието си да издирят лекарства. 
Другото последствие от разпространението както на грипа, така и на коронавируса, е изчезването от търговската мрежа на предпазни маски за лице и дезинфектанти. В някои аптеки има разлепени надписи, че маски няма и скоро не се очакват наличности. Това събуди търговския дух у по-предприемчивите и в сайтовете вече се откриват обяви за изработване на памучни маски за многократна употреба като е посочена минимална поръчка от 10 броя на цена на всяка маска от 5 лева. Описано е, че при заявени над 1000 броя цената пада до 3 лева без ДДС, а потребителят, който я е публикувал, е от Русе. Обяви за предпазни маски има от цялата страна, между които Бургас, Варна и София като най-евтините са за около 1 лев за бройка.
Мерките срещу вирусите дават все по-голямо отражение и върху фирмите. Част от тях, които работят в сферата на услугите, признават, че вече отчитат отлив от клиенти именно заради болестите. В производствата, особено в тези, които работят с внос на стоки и материали от чужбина, от ден на ден се засилват мерките от зараза. Въвеждат се инструкции за използване на ръкавици при обработка на получени от чужди държави пратки, както и подробни разяснения за правилно миене на ръцете. Има и компании, които са забранили командировките и пътуванията в чужбина, включително са зачеркнати отдавна планирани международни срещи именно заради коронавируса.