Очакваме в понеделник да стане известен текстът на заповедта, с която, както по всичко личи, областната комисия по здравеопазване ще обяви забраната за провеждане на публични събития на закрито, каза вчера за „Утро“ селекционерът на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ Ива Чавдарова. Веднага след това ще бъде взето решение и за незабавните мерки, които ще се наложи да се вземат при евентуалната отмяна на най-грандиозното и най-представително за Русе събитие от културния календар на града и страната. Тогава ще обявим какво конкретно предприемаме с връщането на билетите за концертите през 14-те фестивални дни, оповестяването на многобройните участници, които се очаква да пристигнат за концертите, изложбите и другите срещи в афиша на юбилейното 60-о издание на „Мартенски музикални дни“. 
Ива Чавдарова припомни, че за празничния фестивал, с който трябваше да се отбележи достолепната годишнина и който трябваше да зарадва почитателите на най-доброто от музикалното богатство, се очакваше в Русе да пристигнат над 300 именити артисти от цял свят. Само възпитаниците на легендарното Музикално училище, които се подготвят да се върнат в града, за да изпитат тръпката да свирят в уникалния по рода си Фестивален оркестър. 
Със сигурност едва ли ще бъдат леки и ненатоварващи разговорите, в които организаторите на ММД ще трябва да обяснят на звездни музиканти как българската страна затваря всичките си културни сцени веднага след появата на 4 потвърдени случая на корона вирус. Между другото, концертът на саксофонния квартет „Сигнум“, които се очакваха с нетърпение от вече хилядите им русенски фенове да се включат в програмата на ММД с концерт на 24 март, на 15 март ще свирят в Базел в Швейцария. В Швейцария /където вчера случаите на заболели от корона вируса бяха 268/ концертните зали не са затворени и животът не е замрял. Както и на много други места в Европа.